NOVI JUNACI

Ovo su najprodavanije dječje knjige

02.06.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Iako nove generacije čitatelja imaju svoje nove junake, među najprodavanijim dječjim knjigama 2014. našlo se mjesta i za klasike koje smo i sami čitali kao mali i kojima na kraj nisu stali vrijeme i novi trendovi

Da svijetom domaće dječje književnosti vladaju dvije Sanje, Sanja Pilić i Sanja Polak, pisali smo nedavno osvrnuvši se na popis najposuđivanijih naslova iz knjižnica.

Kao iznenađenje stoga nije došla ni informacija o, prema podacima najvećeg domaćeg knjižarskog lanca Algoritam Profil Mozaik, najtraženijoj knjizi u 2014, a radi se o 'Morskom dnevniku Pauline P.' gore spomenute Polak.

Nakon što je u knjizi koja joj je prethodila pisala o Paulininim pustolovinama na Sljemenu književnica u novoj opisuje što se maloj junakinji dogodilo za vrijeme boravka u drugoj školi u prirodi, ovoga puta u Zadru.

Paulinu P. najmlađi čitatelji imaju prilike upoznati u školskim klupama u okviru obavezne lektire u koju je uvršten 'Dnevnik Pauline P.', a upravo to djelo smjestilo se na šesto mjesto liste najprodavanijih.

Da najmlađi čitatelji mnogo vremena provode uz kompjutore, svjedoči plasman 'Priručnika Minecraft' na drugo mjesto, a donosi praktične savjete za to kako se snaći u popularnoj online igri, kako izraditi alat, sklonište i obraniti se od čudovišta.

Jeff Kinney, pisac koji je osvojio mališane diljem svijeta i zahvaljujući svojoj seriji knjiga o dječaku Gregu, uvršten je na Timeovu listu najutjecajnijih ljudi, a prepoznat je i u Hrvatskoj.

Kinney u 'Diary of a Wimpy Kid (kako glasi naslov u izvorniku) piše o Gregu, dječaku koji nastoji preživjeti tjeskoban školski život, svidjeti se curama, preživjeti spačke vršnjaka i skupiti što manje frustracija odrastajući uz savršenog, kul starijeg brata Rodricka i miljenika obitelji, razmaženog mlađeg brata Mannyja.

'Gregov dnevnik 4: Ljetna žega', koji donosi ljetne muke popularnog 'žgoljavca' zaljubljenog u videoigre, na trećem je mjestu prodavanosti dok je knjiga koja je mlade čitatelje upoznala s Gregovim životom - 'Gregov dnevnik 1: Kronike Grega Heffleyja' - na petom mjestu.

Između Grega 1 i 4 smjestila se priča pogodna i za početnike u čitanju, 'Maša i muzej', poznate domaće autorice Sanje Pilić, a 'Snježno kraljevstvo', priča inspirirana slavnom bajkom Hansa Christiana Andersena te popularizirana Disneyjevom uspješnicom iz 2013, na šestom je mjestu.

Glavni likovi su hrabra djevojka Anna koja uz pomoć Kristoffa, njegova soba i snjegovića, odlazi na uzbudljivo putovanje kako bi spasila svoju sestru Elsu, čije su ledene moći zarobile njihovo kraljevstvo i osudile ga na vječnu zimu.

Na sedmom mjestu našla se 'Vilinska učilica' Jagode Milolože i Gordane Lukačić, zbirka radnih listića koji sadrže brojne zadatke predviđene za djecu od pete do sedme godine. Mališanima omogućuju da na zabavan način i kroz njima bliske teme steknu potrebna znanja i vještine i pripreme se za školske obaveze koje ih tek čekaju.

Posljednja dva mjesta rezervirana su za klasike.

Na devetom mjestu smjestila se 'Snježna kraljica', jedna od najpopularnijih bajki Hansa Christiana Andersena, koju, otkad je objavljena davne 1845, rado čitaju generacije mališana.

Prevedena je na brojne jezike i doživjela je velik broj kazališnih i filmskih adaptacija. Priču o djevojčici Gerdi i dječaku Kayu te vječnoj borbi dobra i zla na hrvatski je preveo Josip Tabak, a obogaćena je ilustracijama Manuele Vladić-Mašturko.

'Maca papučarica', najpoznatija priča slovenske književnice Ele Peroci, na desetom je mjestu po prodavanosti.


Priča u čijem tekstu i ilustracijama mogu uživati i najmlađi, sve od navršenih 18 mjeseci, napisana je 1957, otkada je zadržala popularnost.

Cjelokupan popis:

1. Morski dnevnik Pauline P., Sanja Polak
2. Priručnik Minecraft, Stephanie Milton
3. Gregov dnevnik: Ljetna žega, Jeff Kinney
4. Maša i muzej, Sanja Pilić
5. Gregov dnevnik 1: Kronike Grega Heffleyja
6. Dnevnik Pauline P., Sanja Polak
7. Snježno kraljevstvo, Charles Solomon
8. Vilinska učilica, Jagoda Miloloža, Gordana Lukačić
9. Snježna kraljica, H.C. Andersen 
10. Maca papučarica, Ela Peroci