'POVEŽIMO SE'

Ovo su kandidati za najgori opis seksa u književnosti: Jedan možete čitati i na hrvatskom

24.11.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Britanski književni magazin Literary Review od 1993. svake godine nagrađuje autora zaslužnog za najgori opis seksa u knjizi. Upravo je objavio popis finalista 2017., a među sedmero pisaca našao se i Laurent Binet, čija je 'Sedma funkcija jezika' nedavno prevedena na hrvatski jezik

Polaže ruke na Biancina ramena, naginje se prema njoj te joj iznenada nadahnut, kao samome sebi u bradu, šapuće na uho: "Žudim za krajolikom koji je omotan u ovoj ženi, koji ne poznajem, no predosjećam ga, i neću biti zadovoljan sve dok si ga ne razvijem pred očima..."

Bianca drhti od zadovoljstva. Simon joj šapuće s autoritetom kojeg nije ni bio svjestan: "Povežimo se."

Ona mu nudi svoje usne.

On je prebacuje preko stola za obdukciju. Ona zadiže suknju, širi noge i kaže mu: "J*bi me kao stroj." I dok se njezine grudi pomaljaju ispod odjeće, Simon se prepušta povezivanju. Njegov jezik-stroj ulazi u nju kao kovanica u otvor automata, a Biancina usta, koja također imaju brojne primjene, izbacuju zrak kao mijeh stvarajući tako moćno disanje čija se jeka - "Sí! Sí!" - odbija o otkucaje srca u Simonovu ku*cu. Bianca cvili, Simonu se diže, Simon liže Biancu, Bianca dodiruje svoje grudi, oguljeni imaju erekciju, Galen drka ispod halje, a Hipokrit ispod toge. "Sí! Sí!" Bianca hvata Simonov ku*ac koji je istodobno vruć i tvrd kao da je upravo izašao iz visoke peći i spaja ga sa svojim ustima-strojem. Simon recitira kao sebi u bradu, kao da je sasvim pribran citira Artauda: "Ispod kože tijelo je pregrijana tvornica." Tvornica Bianca podmazuje njegovo spolovilo. Njihovo izmiješano stenjanje odzvanja pustom dvoranom za anatomiju.

To je tek maleni dio scene iz triler-parodije detektivskog romana, knjige 'Sedma funkcija' Laurenta Bineta, koja je nedavno prevedena na hrvatski, a koja se nalazi na nimalo laskavom popisu kandidata za najgori književni opis seksa.

Nominirani su još Wilbur Smith s ratnim romanom 'War Cry', potom Christopher Bollen s krimićem 'The Destroyers', Neil Griffiths s knjigom 'As a God Might Be', Jarett Kobek s 'The Future Won't Be Long', Simon Wroe s 'Here Comes Trouble' i Venetia Welby s debijem 'Mother of Darkness'.

U 'As a God Might Be', knjizi Neila Griffithsa o čovjeku koji u 40-ima napušta dotadašnji život i - mada nije religiozna - odlučuje izgraditi crkvu na vrhu planine, glavni junak - dok mu djevojka otkopčava remen - razmišlja o Kierkegaardu i Sokratu, a u 'Mother of Darkness' junakinja 'stenje u bojama'. Najzačudniji je ipak opis autora bestselera Wilbura Smitha koji u ratnom romanu 'War Cry' piše o veteranu koji, prije seksa na plaži, ženi u uho mrmlja kako je 'prokleto hladno' te da se nada da neće 'dobiti ozebline na spolovilu'.

Dobitnika nagrade za najlošiji književni seks proglasit će 30. studenoga, a među dosadašnjim su Morrissey i Norman Mailer.