FALSIFIKATI HIT-KNJIGA

Osim 'Ciganina, ali najljepšeg', preko Amazona prodaju lažne Tomića, Jergovića, Krležu...

20.11.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Roman 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka nije jedini koji se na Amazonu nudi u piratskom izdanju. Od istog, samoprozvanog izdavača na platformi Create Space i pod kategorijama 'hrvatske knjige', 'hrvatskih klasika' i sl. može se naći još osamdesetak ilegalnih naslova

'Piratska stranica ne samo da je nudila PDF moje knjige za skidanje, nego su tiskali knjigu, s naslovnicom, i stavili je na Amazon.de te prodavali za 16 eura. Netko tko nije imao nikakve veze s nastankom knjige uzeo je nešto na čemu je radila ekipa ljudi i zarađivao na tome. Za to nemam nikakvog razumijevanja. To je krađa, nema eufemizma za to’, rekao je Kristian Novak nakon što je tportal početkom ovoga mjeseca doznao da se njegov najnoviji roman 'Ciganin, ali najljepši' na njemačkom Amazonu prodaje u piratskom izdanju.

Prema Jutarnjem, Novak nije jedini ovakav slučaj. Na Amazonu se putem platforme Create Space, kod istoga misterioznog i samoprozvanog izdavača, može naći još osamdesetak naslova, među kojima su lektirni, poput Ivane Brlić Mažuranić i Augusta Šenoe, zatim djela Miroslava Krleže, Ive Andrića, Ranka Marinkovića, Ante Tomića, Miljenka Jergovića i Predraga Matvejevića. Tu su i strani autori, npr. Ezop i njegove 'Basne', a neke od knjiga na stranicu su postavljene još 2014.

Amazon je navodno poručio da će istražiti tko stoji iza lažnih izdanja.