REKORDAN BROJ PRIJAVA

Ovih deset predstava bit će izvedeno na 32. Marulićevim danima

08.02.2022 u 19:45

Bionic
Reading

Na 32. Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani, koji počinje 21. travnja, bit će izvedeno deset predstava nastalih po tekstovima hrvatskih autora po odabiru izbornice Kim Cuculić, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija

Za sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavljeno je rekordnih 56 predstava iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije. 'Osim brojnosti prijava, raduje i činjenica da su se predstave prema tekstovima hrvatskih autorica i autora postavljale i u inozemnim kazalištima, što će Marulićevim danima dati i međunarodni karakter. Na raznim pozornicama – od nacionalnih do nezavisnih teatara, od malih do velikih scena – uprizorena su djela klasika hrvatske književnosti i dramske riječi kao i tekstovi suvremenih autora te autorski projekti', istaknula je u obrazloženju odabira izbornica Festivala.

Sedam od deset izabranih predstava bit će izvedeno na velikoj sceni HNK-a Split, a tri na pozornicama Gradskog kazališta lutaka Split i Gradskog kazališta mladih Split.

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) izvest će predstavu Miroslava Krleže 'U agoniji' u režiji Ivice Buljana, varaždinski HNK izvest će 'Matijaša Grabancijaša Dijaka' Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića, a Zagrebačko kazalište mladih predstavu Mate Matišića 'Ja sam ona koja nisam' u režiji Paola Magellija.

Na programu je i predstava 'Tena – kronika raspada jedne ljepote' Josipa Kozarca i Borislava Vujčića u režiji Dražena Ferenčine, nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK-a Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Kazališna družina Rebel izvest će predstavu Mirana Kurspahića i Rone Žulj 'Krizni stožer', a na programu Festivala su i autorski projekt Olje Lozice 'Disanje' nastao u koprodukciji Kazališne družine Play Drama i Zagrebačkog kazališta mladih te autorski projekt Sanje Milardović 'Mala čuda' Teatara Exit.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar nastupit će s predstavom Une Vizek 'Ja od jutra nisam stao' u režiji Dražena Krešića, a beogradsko kazalište Atelje 212 s predstavom Tene Štivičić '64' u režiji Alise Stojanović.

U program je uvrštena i predstava Elvisa Bošnjaka 'Usidrene' u režiji Anastasije Jankovske, nastala u koprodukciji HNK Split, Gradskoga dramskog kazališta Gavella i HNK Zadar, koja zbog objektivnih okolnosti nije prikazana prošle godine.

'Prkoseći krizi, kazalište i dalje pokazuje svoju ustrajnost, a predstave su nam, naročito u današnje vrijeme, potrebne poput disanja', zaključila je izbornica Festivala u obrazloženju izbora predstava.

Svečano otvorenje Marulićevih dana i dodjela Nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2021. održat će se 21. travnja u HNK-u Split.

Prijedlog programa jednoglasno su na sjednici održanoj elektronskim putem od 2. do 7. veljače usvojili članovi Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani.