PROJEKT AMERIČKE AKADEMIJE

U LA-u se krajem 2019. otvara muzej filma, a sada su otkrili program i najavili izložbe

07.12.2018 u 08:50

Bionic
Reading

Muzej filmova u Los Angelesu, iza kojeg stoji američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, organizatorica Oscara, otvara se krajem 2019. pod imenom Academy Museum of Motion Pictures, a muzejski ravnatelj Kerry Brougher 4. prosinca objavio je programsku strategiju te najavio prve izložbe

Ustanova vrijedna 388 milijuna dolara, čije je otvaranje odgođeno za kraj 2019., nada se privlačenju oko milijun posjetitelja godišnje. Nalazi se pored Muzeja umjetnosti okruga Los Angeles (Los Angeles County Museum of Art, LACMA) i sastoji se od dvije zgrade povezane mostom.

Prva je obnovljeno skladište izgrađeno 1939., s kojeg se na brdima iznad Los Angelesa vidi slavni natpis Hollywood, a druga je nova, staklena zgrada sferičnog oblika koju potpisuje talijanski arhitekt Renzo Piano. Iako mnoge izgledom podsjeća na Zvijezdu smrti iz 'Zvjezdanih ratova', sam Piano smatra ju radije balonom od sapunice, piše New York Times.

Na 28 tisuća četvornih metara i na šest katova Muzej filmova (Academy Museum of Motion Pictures) nudit će umjetnički i znanstveni pregled povijesti filma iz perspektive filmaša, počevši od kasnih 1800-ih u Francuskoj i uključujući čitav niz filmskih instalacija. Galerije će se fokusirati na rane primjere redateljica, na međunarodni nijemi film, sovjetsku kinematografiju, Hollywood i njegov studijski sustav te na indijski nezavisni film, među ostalim.

Najavljena je i velika izložba o snimanju filmova 'Moviemaking' Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Brougher kaže da je želio da njihova povijesna izložba ima međunarodni i 'revizionističku' fokus te da posebnu pažnju posveti različitostima, temi koja već nekoliko godina okupira dominantno bjelačku i mušku filmsku industriju. Uz Freda Astairea će, primjerice, kao jedna od neprikosnovenih filmskih plesačica stajati Rita Morena, a Marilyn Monroe status ikone dijelit će s pionirskom meksičkom glumicom Dolores del Río.

Muzej, koji je osnovala Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, organizacija koja stoji iza Oscara, nudit će i cijeli niz suvremenih izložbi. Prva će biti retrospektiva Hayaoa Miyazakija, japanskog majstora animea, najpoznatijeg po naslovima 'Avanture Male Chihiro' (2001.) i 'Vjetar se diže' (2013.).

'Htio sam otvoriti ga nečim neočekivanim kako bismo se odmah odredili kao globalni muzej', rekao je Brougher, a Miyazakijevu izložbu sprema u suradnji s tokijskim Studijem Ghibli, čiji je suosnivač i sam japanski autor.

Još jedna izložba fokusirana na uključivanje različitosti jest 'Regeneracija', posvećena afroameričkim filmašima od 1900. do 1970. Projekt je ovih dana dobio i nagradu Sotheby's, koja se u iznosu od 250 tisuća dolara daje muzejima kako bi istražili zanemarene dijelove povijesti umjetnosti. Izložba 'Regeneracija' u tom kontekstu trebala bi pomoći da se povijest filma počne nanovo ispisivati, rekao je povodom nagrade šef Sotheby'sa Allan Schwartzman.

Takvi ozbiljniji umjetnički projekti zasigurno će zadovoljiti Akademiju koja nije htjela da joj muzej bude tek zbirka memorabilija za privlačenje turista, a jedan od ciljeva bio je pokrenuti ustanovu koja će film predstaviti kao iznimnu umjetnost našeg vremena.

Naravno, to ne znači da neće biti i onih malo 'laganijih' sadržaja, za široke mase. Jedan od rijetkih preživjelih parova crvenih cipelica iz filma 'Čarobnjak iz Oza', primjerice, moći će se vidjeti u jednoj od galerija u prizemlju. Na drugim mjestima bit će izložen i pisaći stroj na kojem je napisan scenarij za 'Psiho', kao i ulazna vrata u Rickov Cafe Américain iz 'Casablance'.

Bit će tu i postaja za fotografiranje zvana 'iskustvo Oscara', ali i galerija nadahnuta Kubrickovom '2001: Odisejom u svemiru' te subotnje matineje za djecu i događanja u kazalištu smještenom u sferičnoj zgradi, na čijoj se pozornici može smjestiti orkestar od 60 članova.

Novi filmski muzej imat će i lokalnu konkurenciju. Spomenuti LACMA ima svoj filmski program i dosad je više puta organizirao popularne izložbe povezane s filmovima, poput one posvećene Timu Burtonu. Tu je i organizacija Američka kinoteka, koja već neko vrijeme prikazuje značajne art filmove, a gradi se i muzej Georgea Lucasa na temu 'Zvjezdanih ratova' i drugih redateljevih radova. S popratnim kampusom izgradnja će, inače, koštati oko milijardu dolara.

Unatoč tome, Akademija je već dugo vremena priželjkivala vlastiti muzej u koji bi mogla smjestiti zbirku od 190 tisuća filmova i videa te 61 tisuću postera. Otkako je krenula ozbiljnija realizacija ove zamisli, pojavio se čitav niz problema, od izbora arhitekta, preko financiranja, do dvogodišnje odgode otvaranja zbog poteškoća u izgradnji.

Brougher je tako već četiri godine ravnatelj muzeja koji još ne postoji. U travnju su najavljivali da otvaraju sredinom iduće godine, ali sada tvrde da će im trebati još nekoliko mjeseci kako bi postavili izložbe i testirali interaktivne sadržaje.