KLOVIĆEVI DVORI

Otvorena retrospektivna izložba akademkinje Nives Kavurić-Kurtović

20.04.2016 u 10:30

  • +10

U Klovićevim dvorima otvorena izložba slikarice Nives Kavurić-Kurtović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba "Putovanje zakutcima trajanja (uvijek na zavoju)" akademkinje Nives Kavurić-Kurtović, otvorena u utrorak navečer u zagrebačkoj gornjogradskoj Galeriji Klovićevi dvori, javnosti predstavlja njezin cjelovit umjetnički opus koji, rečeno je, u kontinuitetu likovnoga rukopisa pripada vrhuncima hrvatske suvremene umjetnosti.

Izložbu je otvorio ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuvši kako ona na "poseban način razotkriva slikarski opus obilježen bogatstvom ideja kojima je Nives Kavurić-Kurtović stvorila vrijedan dio suvremene hrvatske umjetnosti, a njezin doprinos hrvatskoj umjetničkoj sceni isčitavamo u fantazmogoričnom rukopisu, propitivanju prostora i filozofskome poimanju svijeta koji nas okružuje".

Nives Kavurić-Kurtović, rekao je ministar Hasanbegović, nenadmašna je umjetnica senzualnog rukopisa - konglomerata boja i znakova, svjetla i mrakova, ploha i prostora snage uma i pokreta ruke.

Ministar kulture zaželio je umjetnici, koja nije bila na otvorenju svoje retrospektivne izložbe, još mnoge godine ispunjene plodnim umjetničkim radom, a Galeriji Klovićevi dvori da nastavi ulogu promicatelja suvremenoga stvaralaštva i ustraje u organizaciji tematskih, kulturoloških, monografskih, kiparskih, slikarskih i drugih izložbia .

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić smatra kako se doista radi o predivnoj izložbi. Zahvalio je autoricama Koraljki Jurčec Kos i Danijeli Marković, koautorici Margariti Sveštarov Šimat, te obitelji Kurtović za pomoć u realizaciji izložbe, a na posudbi djela trima zbirkama - Biškupić, Brogyani i Hanžeković.

Jurčec Kos - Nives Kavurić-Kurtović prva je dama hrvatskoga slikarstva

Nives Kavurić-Kurtović prva je dama hrvatskoga slikarstva, istaknula je koautorica izložbe Koraljka Jurčec Kos i dodala je kako je umjetnica "kraljica iskrenosti i ljepotica s osam čula". Napomenula je kako je citirala riječi koje nisu njezine, već riječi povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara koji su pratili umjetnicu na njezinu stvaralačku putu koji traje 54 godine. Jurčec Kos izrazila je nadu da je izložba uspjela "ispreplesti priču koja nas zaista može ispuniti i koja donosi ono što bi i umjetnica najviše željela - kreativnost, zadovoljstvo, radost, optimizam i životnu dramu što se može pratiti od prve do posljednje slike na izložbi".

Povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat posvjedočila je kako je se suočiti s opusom Nives Kavurić-Kurtović gotovo kao suočiti se sa samim sobom jer je riječ o jednom velikom i veoma smjelom i buntovnom umjetničkom opusu, punom protesta prema životu, ali i obilježenim pomirenjem, humorom i ironijom.

Podsjetila je na razdoblja kada je Nives Kavurić-Kurtović, među kojima i na ono u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, te ustvrdila "kako je u nekoliko godina dok je još bila u radionici Krste Hegedušića 'osvojila' vlastitu slobodu i prostor jedne od najljepših likovnih rečenica, jer je njezin opus svojevrsno štivo ako razmišljamo o slikama kao rečeničnim nizovima". Dodala je kako je riječo "o opusu empatije" te kako se svi možemo poistovijetiti s riječima umjetnice -"Ne pristajem biti slučajem i ne pristajem biti slučajnošću".

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako se nalazimo pred retrospektivom "sliko-crteža, odnosno slika kojima dominira crtež autorice koja propituje stanja duše i njezine mijene od rođenja do zalaska sa životne scene o čemu svjedoči i svako pojedinačno djelo, a posebice je to potencirano u njezinu bavljenju bitkom kojim su se nakada bavili filozofi, a u današnje smo se vrijeme nekako 'otisnuli' od tih tema".

Djelo Nives Kavurić-Kurtović , ocijenila je Kusin, prožeto je dubokom filozofijom koja je slikovno iscrtana baš kao što su srednjovjekovni fresko-majstori ispisivali na zidovima crkava biblijske teme, a umjetnica propituje druga duševna stanja iz kojih na ovoj retrospektivi možemo isčitati smisao našega života i propitivati se o smislu vlastita života.

Nives Kavurić–Kurtović rođena je u Zagrebu 1938. godine gdje je i diplomirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti 1962. godine u klasi profesora Frane Baće. Po završetku Akademije sudjelovala je na Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, a bila je aktivna članica Galerije Forum. Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu postala je 1983. godine, a redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1997. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivana.

Izložba će se moći razgledati do 29. svibnja.