kapitalni projekt

Otvorena je Providurova palača u Zadru, pogledajte kompleks koji se prostire na čak sedam tisuća metara četvornih

21.04.2022 u 10:45

Bionic
Reading

Bogatim programom u atriju i na Trgu Petra Zoranića, u Zadru je u srijedu navečer otvorena obnovljena Providurova palača, koja s Kneževom čini kompleks Dvije palače

Prostor Dvije palače, kako je najavio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, postat će kulturni dnevni boravak Zadra otvoren svim građanima i posjetiteljima cijele godine.

"Velikih integriranih kulturnih priča ima puno, ali mi bismo, naravno, voljeli da ih je još više. Međutim, ovako velikih i uspješnih projekata kao što je ovaj kompleks Kneževe i Providurove palače u Zadru nema puno u Hrvatskoj", istaknula je  na otvorenju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je zadovoljstvo što taj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture.

"Čini mi se kao da je bilo prije godinu ili dvije kad smo otvorili Kneževu palaču. Sve je išlo nekim svojim redom i jako smo sretni da je ovaj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture, kuća otvorena svim Zadranima, svim posjetiteljima, da će ovdje naći svoj prostor i svoj dom svi umjetnici i kreativci koje smo mogli večeras čuti u fragmentima i nastaviti divnu tradiciju zadarskih umjetnika, rekla je ministrica kulture i medija.

  • +47
Otvorenje Providurove palače, koja zajedno s Kneževom palačom čini kompleks Dvije palače Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Dodala je kako je riječ o prostoru koji nosi sve slojeve bogate baštine, ali on je u prvom redu otvoren za sve današnje generacije i za sve one ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme, stvarati neke nove vrijednosti, biti u interakciji, susretati se sa svojim sugrađanima i komunicirati kulturu.

Novi kompleks prostire se na sedam tisuća metara četvornih

Novi kompleks Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe palače, prostire se na sedam tisuća metara četvornih. Većina prostora namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, dok su za glazbena i filmska događanja rezervirana velika Polivalentna dvorana opremljena DCP projektorom i platnom, kapacitetom puno veća od Koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači.

Obnova Providurove i Kneževe palače, koja je otvorena prije pet godina, jedan je od najvećih kapitalnih projekata povezanih s kulturnim sektorom i razvojem Grada Zadra u koji je uloženo 110 milijuna kuna, a u posljednjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine Zadra investirano je više od 244 milijuna kuna uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85 posto.

Na otvorenju Providurove palače bila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je istaknula kako je projekt obnove Providurove i Kneževe palače jedan od pozitivnih primjera kako i na koji način se integrirala kultura u atrakcijsku osnovu održivog razvoja turizma.

"Ovaj je projekt iznimno uspješan i na ponos je cijele zajednice, Grada Zadra i Zadarske županije, koji su među uspješnijim u povlačenju europskih sredstava. Više od 1600 projekata realizirano je upravo ovdje u Zadarskoj županiji u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna", rekla je ministrica Tramišak.

U programu otvorenja Providurove palače tri su glavna sadržaja: izložba velikih skulptura Ratka Petrića „Baciti istinu u lice“ na oba kata Providurove palače i u atriju, izložba „Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana“ u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, izložba fotografija s gradilišta Igora Pedišića „Usput“ u kafeteriji Providurove palače i u prizemlju Kneževe palače „Moderno – posmoderno“, izbor djela iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Program otvorenja Providurove palače nastavit će se sljedećih deset dana, a posjetitelji će moći uživati u izložbama, koncertima, radionicama, filmskim projekcijama, predstavljanjima knjiga i predavanjima. Ulaz će biti slobodan.