premijerno izdanje

Otvoren Panonski festival knjige

25.05.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Prvi Panonski festival knjige otvoren je u srijedu u sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku, a kako je istaknula ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, riječ je o projektu koji je na tragu svega što se čini za promicanje čitanja

"Ovo je i provedba naše nacionalne strategije poticanja čitanja, provedba naše politike poticanja knjige i nakladništva", rekla je Obuljen Koržinek na otvorenju festivala koji je okupio 40 domaćih nakladnika te će u idućih pet dana publici ponuditi 55 atraktivnih i kvalitetnih programa.

Ministrica je podsjetila da je u mandatu aktualne Vlade otvoreno više od 20 novih knjižara u Hrvatskoj te da se sufinanciralo njihovo otvaranje uz brojne nove knjižnice ili obnovljene knjižnice uz brojne programe poticanja čitanja.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je u Hrvatskoj zaustavljen trend pada čitanja. To je bilo najvažnije, zaustaviti taj negativni trend i krenuli smo prema pozitivnim trendovima. imamo stabilne i vrlo dobre podatke o učlanjenju i čitanju u knjižnicama, rastu i podaci o prodaji, rastu polako podaci o čitanju, naglasila je Obuljen Koržinek.

Najavila je i da od ove godine starta novi nacionalni projekti "Rođeni za čitanje" koji obuhvaća bebe od 6 mjeseci do polaska u školu.

  • +3
Prvi Panonski festival knjige u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

"Apsolutno svaku pukotinu u koju možemo ući, zakoračiti i otvoriti prostor za knjigu i čitanje mi koristimo  i nadam se i vjerujem da ćemo u takvoj klimi polako preokrenuti ove podatke. To je jako važno jer čitanje je ono što, posebno u mlađoj dobi, čini našu djecu posebnima kasnije ne samo i u intelektualnom nego i u drugim sektorima njegova razvoja", zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Da je nakladništvo preživjelo priču o e-knjizi kao invaziji, potvrdio je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK iznoseći rezultate istraživanja koje ceh radi svake godine, a koji pokazuju da je 40 posto svih ispitanih pročitalo barem jednu knjigu.

Kozina: Stanje u nakladništvu bolje nego što je bilo

"Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle i dobijemo kvalitetnije društvo. Bitna je baza i oduprijeti se površnosti. Čita se puno, ali pitanje je kako se čita i u tom duhu netko će predstaviti ideju, netko zabavu, ali bitno je čitati", smatra Kozina dodajući da po nekim sociološkim istraživanjima pažnja djece je pala na nekih 8 sekundi što drži zastrašujućim.

Po njegovim riječima, stanje u nakladništvu bolje je nego što je bilo, knjiga u tiskanom obliku preživjela je i sada moramo biti malo samokritični i vidjeti što od tih knjiga koje se izdaju i vrijedi jer ne treba vjerovati da je sve što se izdaje i dobro.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK, PFK je ocijenio posljednjom kockicom koja je nedostajala u ovom regionalnom mozaiku ovakvih manifestacija.

"Smatramo da festival s jedne strane reklamira nakladništvo kao poduzetništvo, a s druge strane vrši promociju kulture čitanja", rekao je dodajući da će niz događanja u ovih pet dana biti poticaj mladima, djeci i studentima, da im knjiga i čitanje postanu i navika i potreba.

Otvorenju osječkog Festivala knjige nazočili su Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Posebna će se pažnja tijekom cijelog Festivala posvetiti djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, već prvog dana uživati u nekoliko pričaonica i atraktivnih radionica. Književni program za odrasle, na glavnoj pozornici, otvara László Végel promocijom romana "Nepokopana prošlost". Pregled povijesnih zbivanja donose memoari Mate Granića čija je knjiga "Diplomatska oluja" doživjela svoje 2. izdanje. Programski dio prvog dana Festivala zatvorit će jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca, Damir Karakaš koji će predstaviti svoj najnoviji roman "Potop".

Organizatori osječkog festivala knjige su Zajednica nakladnika i knjižara HGK uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Festival se na 1900 četvornih metara dvorane Gradski vrt održava do 28. svibnja a posjetiteljima će uz besplatan ulaz na sve programe biti ponuđeni brojni noviteti i stariji naslovi uz popuste i do 70 posto.