U Klovićevim dvorima

Otvoren 6. Biennale ilustracije

08.06.2016 u 21:54

Bionic
Reading

Bijenalnu izložbu hrvatske ilustracije u međunarodnom kontekstu koja se šesti put održava u Klovićevim dvorima otvorila je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin

Ovogodišnja izložba ilustracija ima naglasak na dodirima ilustracije i animacije. Na sljedećem bienalu skupinu ruskih ilustratora predstavljat će ilustratori iz Sankt-Peterburga, grada prijatelja Zagreba, poručila je Kusin.

Izbornica radova za izložbu Koraljka Jurčec Kos naglasila je kako je nastojala na ovogodišnjem Biennalu predstaviti hrvatske ilustratore u europskim trendovima te iz inozemstva dovesti autori koji će hrvatskoj publici predstaviti nove tendencije u ilustraciji.

Članica prosudbenoga povjerenstva Mihaela Majcen Marinić istaknula je kako ovogodišnja izložba hrvatske ilustracije u međunarodnom kontekstu nastoji istražiti, pokazati i prikazati bliskost dviju različitih umjetničkih, likovnih disciplina – ilustracije i animacije.

Animacija kao specifičan oblik umjetničkog izričaja u svojoj je biti, smatra Majcen Marinić, kompleksna dodajući likovnoj dimenziji onu filmsku ponajprije predstavljenu pokretom koji uključuje vrijeme, redoslijed, režiju…

'Kao što animacija ujedinjuje sliku i pokret tako i ilustracija povezuje sliku i riječ, značenje, objašnjenje, rasvjetljavanje pisanog teksta', rekla je. Istaknula je da je i kod animacije i kod ilustracije, pred samu sliku, pred samu likovnost, postavljen još jedan dodatan zahtjev na koji sama slika mora odgovoriti kako bi bila uspješna jer je baš taj kriterij neodvojiv od njezine biti.

Ilustracija svojom povezanošću uz tekst, svojim inzistiranjem na redoslijedu gledanja i čitanja, na ritmu teksta koji rasvjetljava i koji dodatno objašnjava, na specifičan način anticipirala pojavu animacije i animiranog filma koji je, samo napominjemo, stariji od živo snimljene filmske slike.

Na 6. Biennalu izlaže više od 40 autora, a nagrade su dobili Vanda Čižmek, Irena Jukić Franić, Sanja Pribić, Matija Pisačić, Davor Pavelić i Zdenko Bašić.

Kustosica iz Ruske Federacije Jekaterina Gavrilova je autorica predstavljanja ruske ilustracije, koja kao zemlja partner izlaže u sklopu Biennala. Uz izložbu će biti organizirane i brojne popratne radionice za najmlađe.

Od ruskih autora izloženi su radovi Sergeja Alimova, Andreja Bistija, Marije Mihalskaje, Victorie Antolini, Valerija Kožina, Mihaila Želudkova i Jekaterina Gavrilove.

Izložba je otvorena do 31. srpnja.