DA VINCIJEV SPASITELJ

Otkriveno koji će muzej ovjesiti najskuplje prodanu sliku na svijetu!

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 11:47
  • Objavljeno 07.12.2017 u 11:36
Salvator Mundi

Salvator Mundi

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija 'Spasitelj svijeta' (Salvator Mundi) prodana je sredinom studenog u New Yorku na dražbi u kući Christie's za rekordnih 450,3 milijuna dolara, a sada je poznato i da će uskoro biti postavljena u Louvreu u Abu Dhabiju

Iako je identitet vlasnika najskuplje slike još nepoznat, nagađa se da je to saudijski princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, a tu je priču donio The New York Times.

Podsjetimo, Da Vincijeva slika Isusa Krista koji u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova,  iz 1506.-13. na dražbi njujorškog Christie'sa nudila se za 100 milijuna dolara, a postigla je 4,5 puta višu cijenu.

Njezina prodaja srušila je više nego dvostruko stari aukcijski rekord koji su držale Picassove 'Žene iz Alžira' (Les Femmes D'Alger), prodane za 179,4 milijuna dolara u svibnju 2015.

Louvre Abu Dhabi i Da Vinci

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vincija, renesansnog slikara, kojega je opus bio cijenjen još za njegova života, navodi Christie's. Slika je prije dražbe bila izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle je odnesena u New York gdje ju je javnost mogla vidjeti prije dražbe.

Slika, skromne veličine 65 x 45 cm, restaurirana je nakon povijesne izložbe o Da Vinciju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. - 12.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!