BIJES SVJETSKIH MEDIJA

Oscari su se opet pokazali rasističkim i seksističkim

16.01.2015 u 16:58

Bionic
Reading

Nakon što su jučer objavljene nominacija za Oscar, svjetski mediji i korisnici društvenih mreža oštrom su se kritikom obrušili na izbor Američke filmske akademije, u kojemu su opet izostavljeni glumci koji nisu bijelci te zaobiđeni fantastični filmovi i uloge

Iako su nominacije za Oscar ove godine objavljene na njegov rođendan i američki nacionalni praznik, pokojni Martin Luther King nije baš dobro prošao. Film 'Selma' koji se bavi prosvjedima američkih crnaca za ravnopravnost te u svom centru kao lika ima Martina Luthera Kinga, dobio je tek dvije nominacije, onu za najbolji film i najbolju pjesmu, iako na portalu Rotten Tomatoes, koji agregira filmske kritike, ima 99 posto pozitivnih ocjena.

Nitko ne tvrdi da bi 'Selma' morala osvojiti sve Oscare, no mnogi su opravdano očekivali nominacije za redateljicu Avu DuVernay, koja bi time postala prva crnkinja nominirana za režiju, i glavnog glumca Davida Oyelowa, čiji su interpretaciju Martina Luthera Kinga svi redom nahvalili. Dapače, kada se pogledaju glumačke nominacije ove godine, među njima se mogu naći samo bijela lica, kao da glumci druge boje kože nisu odglumili ništa vrijedno na filmu u proteklih godinu dana.

Iako se svake godine nakon objave nominacija piše o tome tko je nepravedno preskočen, ove su godine kritike upućene izboru Američke filmske akademije globalne i vrlo oštre.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je komentar pod naslovom 'Strah od crne žene', u kojemu se bez milosti utvrđuje rasizam među glasačima za Oscara te se zgraža nad činjenicom da Ava DuVernay nije nominirana za najbolju režiju. Der Spiegel nije jedini, jer manje-više isto pišu i vodeći američki mediji za film i pop kulturu, od AV Cluba do bloga Vulture utjecajnog New York Magazinea.

'Ovo je još jedna izgubljena Akademijina godina', piše se u medijima koji podsjećaju da su članovi Američke filmske akademije stariji bijeli muškarci, o čemu je prije par godina veliko istraživanje napravio Los Angeles Times

Poznati filmski časopis Variety koji detaljno prati događanja u Hollywoodu također je objavio nekoliko analiza objavljenih nominacija te među najveće propuste uvrstio izostanak nominacije za Avu Du Vernay i Davida Oyelowa. Na društvenim se mrežama pak šire brojne kritike na račun nominacija te se često spominje rasizam i seksizam Američke filmske akademije.


Mnogo je ljutnje izazvalo i izostavljanje dokumentarnog filma 'Life Itself' Stevea Jamesa o pokojnom filmskom kritičaru Rogeru Ebertu, uz obavezno napominjanje kako je James – jedan od najboljih suvremenih američkih dokumentarista – jednako bio zanemaren i sa svojim remek-djelom 'Hoop Dreams' iz 1994. Čak se oglasila i Laura Poitras, čiji je hvaljeni dox o Edwardu Snowdenu 'Citizenfour' ušao među pet nominiranih, koja je rekla da je sramota što njezin kolega James nije nominiran.

No nije sve tako loše. Unisono su pozdravljene nominacije za 'The Grand Budapest Hotel' i 'Birdmana', svi su oduševljeni što je odlični film Mikea Leigha 'Mr. Turner' dobio čak četiri nominacije, a mnogo ljubavi postoji i za 'Odrastanje'. No nema sumnje da će izostanak većeg broja nominacija za 'Selmu' Ave DuVernay ostati zapamćeno kao jedna od onih vječnih oskarovskih nepravdi koje su svake godine neizbježne.