ČETIRI STANDARDA

Oscar je uveo nova pravila za one koji se žele natjecati za najbolji film, mnogi dosadašnji kandidati ne bi imali šanse ući u izbor

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2020 12:20
  • Objavljeno 09.09.2020 u 12:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Hahn Lionel/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Autori filmova koji se žele natjecati za Oscara za najbolji film morat će ispuniti kriterije poštivanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i potaknuti ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

Oscari su dugo kritizirani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominira nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je val ljutnje a mnoge filmske zvijezde bojkotirale su ceremoniju i krenuo je pokret #OscarsSoWhite (Oskari su tako bijeli).

To je potaknulo promjene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 posto žene i 36 posto su ne-bijelci.

  • +11
  • +8

Dodjela Oscara 2020

Izvor: Profimedia / Autor: FREDERIC J. BROWN / AFP / Profimedia

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih mjeseci razvila radna skupina i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje dulje od 40 minuta i da udovoljava kritierjiima po tome kako je, gdje i kada prikazan u javnosti.

Novi će standardi stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodjeli Oscara 2025. natjecati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

Predsjednik Akademije David Rubin i izvršna direktorica Dawn Hudson kazali su kako standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog '1917' o Prvom svjetskom ratu ili film o mafiji 'Irac' po tim kriterijima bili bi u nevoljama.

Ti standardi propisuju jedno od sljedećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke skupine, najmanje 30 posto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih skupina ili se priča mora baviti podzastupljenim skupinama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli ispuniti te kriterije a vrijedni su razmatranja za najbolji film akademija je uvela standarde uključivosti i na drugih područjima 'iza kamere'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!