U PROSINCU

Orhan Pamuk dolazi u Pulu na ovogodišnji festival Sa(n)jam knjige

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 13:12
  • Objavljeno 16.10.2019 u 13:12
Orhan Pamuk

Orhan Pamuk

Izvor: Profimedia / Autor: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Ovogodišnje autore na 25. Sa(n)jam knjige u Istri predvodi jedan od velikih pisaca grada, Orhan Pamuk, koji nakon petnaest godina, sada i kao nobelovac, ponovno posjećuje Sajam i Pulu. Premijerno će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige 'Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja', koju ekskluzivno za sajamsku promociju priprema nakladnička kuća Vuković & Runjić. Gostovanje Orhana Pamuka bit će propraćeno i susretom svjetski poznatih turkologa i prevoditelja njegovih djela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sajam počinje 5. prosinca i traje do 15. prosinca

Tema ovogodišnjeg Sajma je 'Grad' koja u 11 festivalskih dana donosi priču o gradovima, njihovim prošlostima, o tome kako živjeti njihovu sadašnjost i dotaknuti se njihove budućnosti, najavljuju iz Pule u koju u prosincu dolazi gotovo tri stotine domaćih i inozemnih autora, suvremenih književnika, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika.

U skladu s temom, obljetnička 25. sajamska godina snažno će biti okrenuta i svome gradu – Puli, a njeno vizualno promišljanje otvorit će izložba 'Gradovi u tijeku' koja će se početkom studenog predstaviti u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Sama vrata Sajma otvorit će pisac Pule Dragan Velikić.

Iz Trsta, grada promjena, dolazi Claudio Magris, pisac, kritičar, prevoditelj i poznavatelj povijesti i kulture Srednje Europe, a iz Italije suvremeni marksistički teoretičar i aktivist Franco Bifo Berardi.

U sklopu novog programa 'Slavenski đardin', Sajam u suradnji s Forumom Slavenskih Kultura dovodi značajne ruske autore, nagrađivanu književnicu bestseler romana u Rusiji, Guzel Yakhinu, nagrađivanog pisca i odvažnog istraživača, Sergeja Lebedeva te izvanrednog pripovjedača, prema mnogima vodećeg suvremenog ruskog pisca, Jevgenija Vodolazkina.

  • +5
  • +2

Gosti 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: James Hill

Iz Finske stiže najznačajniji romski pisac, Veijo Baltzar, a ukrajinsku književnost zastupa nagrađivani književnik, esejist i prevoditelj Jurij Andruhovyč.

Među istaknutim autorima koji će gostovati na 25. Sajmu su i povjesničarka, kultna figura intelektualne i političke scene bivše države Latinka Perović, njemačka književnica Jenny Erpenbeck sa zapaženim romanom 'Nepravilni glagoli', slovensko-austrijska spisateljica Maja Haderlap koja je za knjigu 'Anđeo zaborava' dobila nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma, Jeannette Fischer, psihoanalitičarka i autorica knjige 'Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović', Ana Bilankov, hrvatska vizualna umjetnica koja živi i radi u Berlinu i Svein Mønnesland, akademik, profesor slavistike u Oslu s jedinstvenom monografijom 'Istra i Kvarner očima stranaca'.

Od domaćih autora i onih iz bližeg susjedstva svoje nove knjige predstavit će Josip Mlakić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Igor Štiks, Vlaho Bogišić, Milovan Tatarin, Boris Rašeta, Hrvoje Klasić, Almin Kaplan, Vesna Marić, Kristina Gavran, Namik Kabil i Jelena Todorović. Pulske snage predstavljaju Miroslav Bertoša, Andrea Matošević, Amir Alagić, Boris Domagoj Biletić i Igor Zirojević.

Uz tradicionalne programe Doručak s autorom, Suton uz knjigu i Razgovore iza zavjese, 25. Sajam će se prisjetiti i nekih svojih najupečatljivijih programa. Obljetničko izdanje bit će tako protkano i pulsirajućim ritmom poezije – programom Poezija je pitanje srca, s poznatim pjesnikinjama Monikom Herceg, Anjom Golob, Martinom Vidaić i Dortom Jagić.

Na Sajmu će sudjelovati i poznati glazbenici Tamara Obrovac, Darko Rundek, Vlado Kreslin, Alen i Nenad Sinkauz, Mirela Priselac Remi i Nenad Marijanović Dr. Fric, na čiju će se promociju knjige 'Moj život s Idi(j)otima' nadovezati i pulska premijera nagrađivanog dokumentarnog filma 'Tusta', redatelja Andreja Korovljeva i produkcijske kuće Factum.

Nastavlja se tradicija održavanja Nultog dana posvećenog knjižničarima, a uz programe za djecu Librić na Sajmu i one za mlade Hop i Pop lektiru osmišljen je i novi PULikulArna REFORMA, koji će srednjoškolskoj publici predstaviti naslove klasične književnosti, od kojih se ona nerijetko udaljava.

U sajamskoj knjižari više od 250 nakladnika izložit će gotovo 20.000 naslova, sniženih od 10 posto do 70 posto, javljaju iz Pule.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!