GOSTI IZ SLOVENIJE

'Orgija' redatelja, glumice i dramaturginje na sceni riječkog HNK

21.11.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Koprodukcijska predstava 'Orgija', rezultat zajedničkog rada HNK Ivana pl. Zajca i ljubljanskog kazališta Glej, premijerno je izvedena u Rijeci 20. studenoga, nakon ljubljanske premijere početkom ovog mjeseca

'Orgija' je treći dio trilogije slovenskih autora Katarine Stegnar, Jure Novaka i Urške Brodar, čija su prva dva dijela 'Jure Novak: Zato sam sretan' i 'Katarina na narudžbu'. Trilogija nastaje od 2011., a unutar nje troje autora razbijaju klasičnu kazališnu hijerarhiju: u prvom dijelu kao izvođač nastupa samo redatelj Jure Novak, u drugom se Novaku pridružuje i glumica Katarina Stegnar, a ovoga puta na sceni će biti svo troje, redatelj, dramaturg i glumica.

Kako je najavljeno, predstava 'Orgija' govori o seksualnim i intimnim prijestupima te o prekoračivanju granica morala i etike.

  • +4
Predstava 'Orgija' Izvor: Promo fotografije / Autor: Glej

U autorskom timu su Toni Soprano za scenografiju i oblikovanje svjetla, Dajana Ljubičić za kostimografiju, Uroš Buh za glazbu.

'Orgija' je prva premijera Zajc lab programa Hrvatske drame.

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić rekla je kako se radi o programu zamišljenom kao inkubatoru novih ideja i mjestu susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea čiji projekti ravnopravno sudjeluju u stvaranju repertoara Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.

'Istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika, kao preduvjeta iznalaženja novih formi, neki su od temeljnih ciljeva ovog dijela programa', naglasila je Kovačić.