VOX FEMINAE U ZNAKU FILMA

Orgazmičko otvaranje festivala u kinu Grič

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 12:17
  • Objavljeno 27.10.2011 u 10:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svečano otvorenje festivala Vox Feminae održat će se u četvrtak 3. studenog u 19 sati u kinu Grič uz projekciju nagrađivanog dokumentarca 'Orgasm.inc' redateljice Liz Canner, a festival se nastavlja u znaku filma - čak 29 njih bit će prikazano na raznim lokacijama u Zagrebu

Vox Feminae, festival udruge K-zona, najdugovječniji je festival u Hrvatskoj koji promiče stvaralaštvo žena i stvara kontekst javnog prostora koji je poticajan za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

Jubilarno 5. izdanje festivala održavat će se od 3. do 8. studenog u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju smijeha te će u najvećoj mjeri biti posvećeno filmu. U sklopu programa bit će prikazano 29 igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Ove se godine posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma. Potonje se nalazi i u naslovu filma koji otvara festival. 'Orgasm.inc' redateljice Liz Canner film je koji raskrinkava medicinsku industriju i marketinške trikove vezane uz razvoj 'ženske viagre', čineći to iz samog središta mašinerije koja proizvodi poglede na žensku seksualnost, jer je redateljica bila montažerka erotskih videouradaka u tvrtki koja se bavi proizvodnjom lijekova što 'poboljšavaju' seksualni život.

Iz grupe filmova koji će obogatiti i promijeniti poglede na seks i seksualnost izdvaja se (A)sexual Angele Tucker, koji progovara o najnovijoj seksualnoj manjini zapadne kulture opsjednute seksom, koja je u nedostatku kvalitetnih i pouzdanih znanstvenih istraživanja plodno tlo za razvoj stereotipa i pogrešnih tumačenja. U tom kontekstu razmatra se pojava aseksualaca, osoba lišenih osjećaja seksualne privlačnosti prema drugima te njihov zahtjev za pravo na takav identitet. Kako se nositi s aseksualnošću, u tom je dokumentarcu prikazano kombinacijom intervjua, cinema veritea, animacije te obilnim korištenjem humora i imaginarija pop kulture.

Što znači biti transeksualan/na na ulicama New Yorka, prikazuje film Susi Graf Lost in the Crowd / Izgubljeni u gomili koji prati grupu beskućnika/ca te njihove životne probleme i težnje u periodu od osam godina. Tim se filmom, uz finski 'Song of a T girl', otvara festivalska subota u Dokukinu posvećena rodu i rodnim problematikama, a nastavlja se filmom redateljice Phoebe Hart Orchids, My Intersex Adventure / Orhideje, koji je osobno putovanje u potrazi za odgovorima vezanim za rodne/spolne zavrzlame same autorice dokumentarca koja je rođena s obilježjima oba spola. Bitku s rodnim identitetima također vode intrigantni Assume nothing / Ne pretpostavljaj Kirsty MacDonald i What's in a name / Što je u imenu Eve Küpper, koji portretima umjetnika i njihovih radova preispituju uobičajene pretpostavke o rodnim identitetima.

Raznovrsni fenomeni vezani za mehanizme opresije žena u društvu razmatraju se u filmovima Yes we are / Da, jesmo Magde Wystub, koji portretira poljsko društvo kroz prizmu dvostruko marginaliziranih jedinki: žena, k tomu i lezbijki, Noise and Resistance / Buka i otpor Julie Ostertag & Francesce Araiza-Andrade o europskoj punk sceni i DIY kulturi te niz izvrsnih kratkih filmova poput 'Bathing Mickey' (Cannes 2011), 'Shift, Felicita' (Venecija 2009) ili 'Mein Mallorca'.

Uz filmski, Vox Feminae nudi i zanimljiv popratni program. Diskusiju o ženskim likovima u domaćim filmovima vodit će filmski kritičari i kritičarka Mima Simić, Lukša Benić i Dean Kotiga. Fondacija CURE iz Sarajeva gostovat će u sklopu festivala sa svojom putujućom feminističkom radionicom, tu je također radionica stand-up komedije, čiji će rezultati biti predstavljeni završne večeri festivala u comedy clubu Studio smijeha uz nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve ljubitelje/ice kvizova da se okušaju na ženskom terenu i pokažu koliko zaista znaju o ženama i 'ženskoj povijesti', te, naravno, neizostavni Vox Feminae kreativni sajam.

Novosti i detaljniji program pronađite na stranici www.voxfeminae.net.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi