HNK SPLIT

Operna premijera u skromnijem ruhu

10.04.2013 u 11:07

Bionic
Reading

U petak, 12. travnja u 20 sati, Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, na scenu postaviti 'Messa di Gloria' Giacoma Puccinija i operu Pietra Mascagnija 'Cavalleria rusticana'

Messa di Gloria izvest će solisti Stjepan Franetović, tenor i bas Božo Župić uz Zbor i Orkestar splitske Opere. Cavalleria rusticana bit će izvedena polukoncertno, uz minimalne redateljske intervencije koje potpisuje Goran Golovko. Solističku postavu u ovoj verističkoj jednočinci čine sopranistica Kristina Kolar u ulozi Santuzze, tenor Domagoj Dorotić je Turiddu, ulogu Lucije pjeva Barbara Sumić (i Vjera Obukhova kao alternacija), u ulozi Alfija je Siniša Hapač, alternativno Armando Puklavec, a Lola je Terezija Kusanović

Na konferenciji za medije povodom premijere v. d. ravnatelja Opere Ivica Čikeš istaknuo je da je izvedba 'Cavallerie rusticane' poluscenski uvjetovana financijskom neimaštinom. Čikeš navodi da se radi se o pokušaju obogaćivanja opernog dijela programa u skromnijem ruhu, ali je izrazio nadu da u budućnosti neće biti primorani zbog financija poluscenski izvoditi dio opernog repertoara. Intendant Tonči Bilić, naprotiv, smatra da scenska raskoš nije imperativ i da glavna snaga opere izvire iz glazbe.

Puccinijeva 'Misa za četiri glasa i orkestar' i Mascagnijeva jednočinska veristička opera 'Cavalleria rusticana' djela su nastala na počecima karijera ovih dvaju velikih opernih skladatelja. Izvedena su u razmaku od deset godina, s velikim početnim uspjehom. Dok je 'Misa' kasnije od samog autora bila zanemarena i nikad ponovno izvedena za njegova života, 'Cavalleria' je od prve izvedbe do danas jedan od najomiljenijih i najpopularnijih opernih naslova.

'Misa za četiri glasa i orkestar' rano je djelo opernog velikana Giacoma Puccinija koji ga je skladao 1880. kao diplomski rad na Glazbenom institutu Pacini di Lucca, gdje je uspješno praizvedeno iste godine. No budući da Puccini djelo nikad nije objavio, 'Misa' je, unatoč odličnom prijemu na debiju, čekala više od sedam desetljeća na sljedeću izvedbu.

'Cavalleria rusticana', veristička opera u jednom činu Pietra Mascagnija, praizvedena je deset godina poslije Puccinijeve 'Mise', 1890. u rimskom Teatro Costanzi, kao prva izvedena opera 27-godišnjeg skladatelja. Veliki uspjeh koji je postigla praizvedba nastavio se i sljedećim uprizorenjima pa je 'Cavalleria rusticana (Seosko viteštvo)' jedna od najizvođenijih opera na svjetskim pozornicama, a brojne su i značajne reference na operu u nekim od važnih djela popularne kulture.

Libretisti Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci kao osnovu su uzeli istoimeni roman koji je njegov autor Giovanni Verga smjestio u Siciliju. Radnja se odigrava u ljubavnom četverokutu, a postupke likova diktiraju društvene norme, čast, strasti, ljubav i ljubomora, zatomljene čežnje i sakriveni osjećaji, licemjerje i nevjera. Možda je najpopularniji simfonijski intermezzo između devete i desete scene, koji je korišten u filmu 'Kum III', u jednoj od poznatijih scena.