21. i 23. siječnja

Opera 'Ero s onoga svijeta' i balet 'Smrt u Veneciji' HNK Zagreb gostuju u Mađarskoj

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2020 10:46
  • Objavljeno 09.01.2020 u 12:46
Ero s onoga svijeta

Ero s onoga svijeta

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Opera i Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će 21. i 23. siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti s predstavama 'Ero s onoga svijeta' i 'Smrt u Veneciji'.

Time se hrvatska središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, stoji u priopćenju HNK-a Zagreb.

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca 'Ero s onoga svijeta', pod ravnanjem Josipa Šege, ansambl Opere HNK u Zagrebu izvest će 21. siječnja. Dva dana nakon opernog gostovanja, 23. siječnja, Balet HNK-a Zagreb predstavit će se mađarskoj publici s višestruko nagrađivanom baletnom predstavom 'Smrt u Veneciji' u koreografiji Valentine Turcu.

Gostovanje Opere i Baleta HNK u Zagrebu u Budimpešti uzvratno je gostovanje temeljeno na kulturnoj suradnji i prijateljstvu dvaju nacionalnih kazališnih kuća.

Mađarska nacionalna Opera i Balet gostovala je u HNK-u Zagreb u rujnu 2018. godine s baletnom predstavom 'Vesela udovica' Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda, te operom 'Hunyadi Lásló' skladatelja Ferenca Erkela u režiji Gábora Szűcsa te pod ravnanjem maestra Balázsa Kocsára.

Osim razmjenom predstava, zagrebačka i budimpeštanska nacionalna opera i balet surađuju već dugi niz godina i gostovanjem istaknutih opernih i baletnih umjetnika koji su tijekom brojnih sezona nastupali u predstavama zagrebačkog HNK-a Zagreb. Dvije nacionalne kuće surađivale su i na europskim projektu Donnau Ballet 1995. godine, međunarodnom baletnom projektu na kojemu su surađivali mladi europski koreografi uz baletne umjetnike iz Zagreba, Beča i Budimpešte.

Gotovčevo remek djelo 'Ero s onoga svijeta' već odavno je ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkom HNK-u 2. studenoga 1935. gotovo je neprestano sastavni dio opernog repertoara glavnoga grada i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.

'Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju 'Eru' zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene', ističu iz HNK-a Zagreb.

Protkana rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu, baletna predstava 'Smrt u Veneciji' od svoje premijere u lipnju 2018. godine plijeni publiku prizorima iznimne strasti i emocionalnom energijom te atraktivnim koreografskim postavkama.

Predstava je nagrađena Nagradom Hrvatskog glumišta za najbolju baletnu predstavu, a veliko je priznanje dobila i od najrelevantnijeg časopisa za plesnu umjetnost DANCE EUROPE Critic’s Choice, koji je 'Smrt u Veneciji' uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni, a baletnog prvaka HNK-a Zagreb Takuyu Sumitoma za ulogu Gustava von Aschenbacha proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone.

Nakon gostovanja u Budimpešti, 'Smrt u Veneciji' bit će izvedena 8. veljače u kazalištu Teatro Camoões u Lisabonu, u Portugalu, te 6. i 7. travnja na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu u Rusiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!