napokon pred punim gledalištem

Opera bajka Ivica i Marica premijerno izvedena pred opatijskom publikom

14.06.2021 u 12:15

Bionic
Reading

U subotu, 12. lipnja Zagrebačka filharmonija i vrhunski solisti, pod ravnanjem maestra Dawida Runtza i u režiji Petre Radin, napokon su izveli dugoočekivanu operu 'Ivica i Marica' E. Humperdincka pred publikom

Podsjetimo se, premijera je bila u listopadu 2020. godine, ali je zbog najstrožih mjera ipak izvedena bez publike, kao odgovor na krizu kulture za vrijeme pandemije s porukom da 'Umjetnost uvijek mora pronaći put', stoji u priopćenju.

Stoga je ova opera bila i aktualna - vještica nije oduzela dušu i glas kolačevoj djeci, nego je ukrala umjetnost, što je prikazano u jednom trenutku kada vještica krade maestru Dawidu Runtzu štapić i zaustavlja glazbu na jednu dugu minutu. Tišina kao poruka svima da je umjetnost itekako pitanje egzistencije, te olakšanje kada glazba ipak pronalazi put i nastavlja s muziciranjem, poruka je podrške svim umjetnicima.

Stotinjak umjetnika na sceni - vrhunska Zagrebačka filharmonija i solisti Martina Tomčić, Adela Golac Rilović, Josipa Bilić, Josipa Gvozdanić i Ozren Bilušić operni zbor Zvjezdice, pod ravnanjem novog šefa dirigenta Dawida Runtza, priredili su nam nezaboravnih sat i pol čiste bajke za sve uzraste.

Sljedeća izvedba planirana je u prosincu u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s nadom da će do tada matična kuća Zagrebačke filharmonije biti sanirana od potresa. Do tada nas Zagrebačka filharmonija nastavlja grliti glazbom i bogatim umjetničkim programom.