FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

ZagrebDox: Festival otvoren filmom 'Zemlja je plava poput naranče'

13.06.2021 u 22:27

Bionic
Reading

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox otvoren je u nedjelju u Kinu SC ukrajinskim filmom 'Zemlja je plava poput naranče' Irine Cilik, prvim u nizu recentnih dokumentaraca koje će predstaviti idućih dana zagrebačkoj publici

"Proteklih godinu dana bilo je teško za sve nas, pogodili su nas i pandemija i potres. Nekako smo se povukli, zatvorili u sebe, reducirali svijet u ono što smo mogli vidjeti kroz malu suvremenu ključanicu, mobitel, tablet ili televizor", rekao je Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa.

Ipak, ocijenio je, došlo je vrijeme "da izađemo iz svojih zatvorenih prostora, vratimo se u svijet koji nas doista okružuje, onaj nešto veći svijet koji sigurno nije onaj kojega samo ostavili, ali je svejedno naš jer drugog niti nemamo."

"U sučeljavanju s takvim svijetom dokumentarni film je zasigurno jedan od najboljih alata, podsjeća nas da problem sukoba na Bliskom istoku i problemi imigranata postoje i dalje, da ekologija i rodna ravnopravnost nisu neke teme koje su same od sebe u međuvremenu nestale, da je taj neki, pravi veći svijet prepun zanimljivih priča, ljudskih sudbina i emocija koje možemo dijeliti", ustvrdio je.

Puhovski je rekao i kako je ZagrebDox oduvijek bio mjesto na kojemu smo se mogli susreti s takvim pričama, ljudima, sudbinama i emocijama. "Stoga dobrodošli natrag u uzbudljiv, tužan, veseo, strašan, divan, naš zajednički svijet, jedini koji imamo i dijelimo", poručio je.

Zahvalio je festivalskoj ekipi što su napravili festival u teškim uvjetima i u dvostruko manje vremena nego inače, u oko šest mjeseci, dobrim dijelom od kuće, bez ureda jer je stradao u potresu.

Otvarajući festival, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, njegov zamjenik, Luka Korlaet, rekao je kako će ZagrebDox u osam dana prikazati čak 84 dokumentaraca u 12 programa, što potvrđuje važnost i vitalnost dokumentarnog filma unutar filmske industrije.

"Izborom međunarodnih i domaćih ostvarenja festivala otvara vrata relevantnim, aktualnim i često kontroverznim temama, kao i bolnim osobnim perspektivama koje nas često u svijetu ubrzanog protoka informacija tek okrznu i ne dopiru do nas", ocijenio je.

Po njegovim riječima, u zadnjih godinu i pol mnoge stvari koje smo doživljavali zdravo za gotovo dovedene su u pitanje, doživjeli smo urušavanje vlastitih domova, ali i kulturnih institucija, zaustavio se poslovni i društveni život, a te izvanredne situacije odražavaju se i na ovogodišnji program.

Izrazio je zadovoljstvo što će se festival održati uživo jer to omogućuje dijeljenje emocija među ljudima, a i sam ga prati od samog početka. "Mnogi filmovi koje sam na njemu pogledao duboko su me dirnuli i učinili da svijet gledam drugačijim, otvorenijim očima i osvijestim njegovu raznolikost i slojevitost", istaknuo je.

Prvi prikazani film na festivalu "Zemlja je plava poput naranče" u Zagreb je stigao nakon brojnih festivalski nagrada, među kojima su i one sa Sundancea i festivala u Seattleu. To je priča o samohranoj majci koja sa svoje četvero djece živi u ratnoj zoni na istoku Ukrajine i snima film temeljen na svakodnevici.

Svjetsku premijeru na festivalu će imati trinaest hrvatskih filmova te niz ostvarenja koja u Zagreb stižu s festivalskih turneja, poput onih Aija Weiweija, Viktora Kosakovskog i Avija Mograbija, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Mojoj generaciji koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu.

Održat će se i retrospektivni program "Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom", koji će biti dostupan i za online gledanje, okrugli stol o ulozi i dosezima redateljica u domaćoj dokumentarnoj produkciji, te prikazati majstorsko predavanje švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua.

U fokusu Autorske večeri bit će Rajko Grlić, predsjednik Međunarodnog žirija nadolazećeg ZagrebDoxa, koji će u MM centru posjetiteljima otkriti i zašto snimao dokumentarac o Edi Murtiću.

Filmovi ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji traje do 20. lipnja, prikazivat će se, osim u Kinu SC, u MM centru i Teatru &TD na prostorima Studentskog centra te na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Uz veleposlanike, predstavnike grada i drugih institucija, na otvorenju je bila, u ime Vlade i Ministarstva kulture i medija Iva Hraste Sočo.