i nije jedina

Olga Smirnova napustila Boljšoj balet i pobjegla u Amsterdam: 'Sramim se Rusije'

17.03.2022 u 09:00

Bionic
Reading

'Ne mogu ostati ravnodušna na ovu globalnu katastrofu', napisala je Smirnova u svom priopćenju. Podsjetimo, Smirnova se prestižnom Boljšoj baletu pridružila još 2011. godine. Sada će plesati u Amsterdamu

Olga Smirnova, ikona ruskog baleta, dala je ostavku u uglednoj baletnoj kući u Moskvi Boljšoj balet zbog ruske agresije na Ukrajinu, prenosi CNN, koji dalje piše kako će umjesto u Moskvi plesati za Nizozemski nacionalni balet u Amsterdamu.

Smirnova, čiji djed je Ukrajinac, napisala je na Telegramu da je "protiv rata svakim dijelom svoje duše".

"Nikad nisam mislila da ću se sramiti Rusije. Uvijek sam bila ponosna na talentirane Ruse, na naša kulturna i sportska dostignuća. Ali sada osjećam da je povučena crta koja razdvaja prije i poslije", napisala je u izjavi koju je objavio nizozemski nacionalni balet.

"Boli me što ljudi umiru, što gube krovove nad glavom ili su prisiljeni napustiti svoje domove. A tko bi prije nekoliko tjedana pomislio da će se sve to dogoditi? Možda nismo u epicentru vojnog sukoba, ali ne možemo ostati ravnodušni na ovu globalnu katastrofu", dodaje Smirnova u svom priopćenju. Podsjetimo, Smirnova se prestižnom Boljšoj baletu pridružila još 2011. godine.

Njezina objava stigla je nakon više od tjedan dana otkako su druga dva člana Boljšoj baleta, brazilski solist David Motta Soares i talijanski plesač Jacopo Tissi, dala otkaz. Tissi je rekao da zbog ruskih postupaka "nije više u mogućnosti nastaviti karijeru u Moskvi" te je dodao da nikakav rat ne može biti opravdan.

Brojni obožavatelji Olge Smirnove u svijetu pozitivno su komentirali njezinu odluku na društvenim mrežama. Inače, baletanka i dalje koristi Instagram, kojega je Putin u Rusiji nedavno zabranio, uz sve druge mreže američke kompanije Meta, što znači da je ona već u Europi, daleko od Putinova režima. Naime, na Instagram storyju je sinoć podijelila objavu dobrodošlice Nizozemskog nacionalnog baleta.

"Olga, oduševljeni smo viješću da si se pridružila nizozemskom nacionalnom baletu! Ugodno putovanje tamo i nadamo se da ćemo vas vidjeti kao gostujuću umjetnicu i u Beču", napisala je jedna pratiteljica na njezinom Instagramu.

"Vaša snaga, hrabrost i srce su vrlo inspirativni. Sve najbolje u Amsterdamu. Mogu biti sretni što će vas imati," dodala je druga pratiteljica.

Na Instagramu se oglasio i Nizozemski nacionalni balet

Sinoć se na svojem Instagram profilu oglasio i Nizozemski nacionalni balet. Tema je, dakako, bila dolazak baletne zvijezde u Amsterdam.

"Primabalerinu Olgu Smirnovu iz ruskog baleta Boljšoj primili smo u našu baletnu kuću. Plesačica nije mogla nastaviti raditi u Rusiji zbog rata u Ukrajini zbog čega se odlučila pridružiti nizozemskom nacionalnom baletu. Dočekujemo je raširenih ruku. OIga će s našim baletom uskoro otplesati svoju prvu ulogu u baletnom klasiku Raymonda (datumi će biti naknadno objavljeni. Plesačici možete izraziti dobrodošlicu u komentarima ispod ove objave," napisao je Nizozemski nacionalni balet, dodajući da je u paru sa Smirnovom u Amsterdam iz Moskve izbjegao još jedan plesač - Victor Caixeta.