'12. NOĆ ili kako hoćete'

Održana prva ovosezonska premijera u ZKM-u

25.09.2023 u 10:23

Bionic
Reading

ZKM je novu sezonu otvorio u subotu, premijerom predstave '12. NOĆ ili kako hoćete', koja je nastala u koprodukciji tog kazališta i Dubrovačkih ljetnih igara, a prema motivima istoimene Shakespeareove komedije, u nas poznate pod naslovom 'Na tri kralja ili kako hoćete'

Ususret premijeri 21. rujna održala se i stalna tribina ZKM-a, Čitanje kazališta, na temu predstave i u moderaciji Srđana Sandića.

Predstavu je režirao proslavljeni poljski redatelj Grzegorz Jarzyna, kojemu je to bila prva režija u Hrvatskoj. U Europi i ostatku svijeta taj je redatelj poznat kao “majstor za klasike”, koje interpretira u suvremenom ključu.

Redatelj slavnu Shakespeareovu komediju zabune "Na tri kralja ili kako hoćete" u ZKM-u postavlja iz perspektive rodnih uloga. U njegovoj interpretaciji, renesansna komedija postaje "suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga te govori o rodnim ulogama i njihovu utjecaju na međuljudske odnose".

Kroz predstavu se postavljaju pitanja poput onoga što je seksualnost, definira li spol ljubav i želju, koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama te pretvara li se sloboda koju su naše zemlje izborile u posljednjem desetljeću 20. stoljeća u slobodu pojedinaca da biraju tko su.

Na premijeri predstave viđena su brojna lica iz kulturnog i javnog života, pa su tako ZKM u novoj sezoni došli podržati i Vinko Brešan, Nenad Puhovski, Miran Kurspahić, Ivana Bodrožić, Tvrtko Jakovina, Dora Ruždjak Podolski, Nataša Dangubić i mnogi drugi, a stigla je i intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo.

  • +11
Poznati na premijeri predstave 12. NOĆ ili kako hoćete Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

U predstavi glume Dado Ćosić (Olivio/Olivija), Anđela Ramljak (Orsina/Orsino), Mia Melcher (Violx/Cesario), Katarina Bistrović Darvaš (Malvolia) te Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica,Toma Medvešek i Ivana Starčević.

  • +14
Premijera predstave 12. NOĆ ili kako hoćete - glumačka ekipa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Autori teksta su Grzegorz Jarzyna i Roman Pawłowski, kostimografkinja Anna Axer Fijalkowska, scenografiju potpisuju AAFGJAP, oblikovanje svjetla Aleksandr Prowalinski, a autor videa je Ivan Marušić-Klif.

Glazbu i oblikovanje zvuka potpisuju Marko Levanić i Ivana Starčević, scenski pokret Šimun Stankov, a dramaturgiju Roman Pawłowski. Tekst je s poljskog prevela Jelena Kovačić.