DRŽIĆEVA KOMEDIJA

Održana premijera 'Grižule' na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama

21.08.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Premijera Držićeve komedije 'Grižula', redatelja Saše Božića i Petre Hrašćanec, u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, premijerno je izvedena u četvrtak navečer u dubrovačkom parku Gradac u sklopu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Redatelj Saša Božić istaknuo je kako je činjenica kako se zapravo ne zna točan naslov komedije, Grižula ili Plakir, jer je izgubljen, pa se predstavom i htjela naglasiti dvojnost svijeta ljudi i svijeta vila, potrebe za bijegom i žudnjom i gdje ta žudnja odvede.

'Ozren Grabarić je kao pokretačka sila, ali u tom svijetu zapravo sudjeluju svi', rekao je Božić i dodao kako je značajan dio projekta 'Future Epics', u sklopu kojeg je nastala predstava, otkrivanje i razotkrivanje nacionalne kulturne baštine mladima.

'Zato u radu na predstavi imamo jak pedagoški aspekt. Neizmjerno sam sretan što su mladi ljudi, koji zapravo nemaju priliku, osim ponekad na Igrama, čuti Držićevu riječ, pokušali ga prisvojiti i utjeloviti, a sve u suradnji s vrhunskim pedagozima i poznavateljima Držićeva opusa. A i meni je drago učiti o novim reinterpretacijama i čitanjima Držića', istaknuo je Božić.

Redateljica Petra Hrašćanec potvrdila je značaj pedagoškog aspekta u radu na predstavi, ali i dodala kako je i završni proizvod ansambl predstava u kojoj se ne odvajaju iskusni od manje iskusnih.

'Ozren Grabarić pokazuje svoju vještinu izrazito darežljivog glumca, dajući prostora svojim kolegama i svojim studentima. Osim što im je u ovom procesu puno dao, sigurno su tu i sati razgovora izvan proba, pomažući im. Svi su uzeli veliku ili malu ulogu k sebi i shvatili je ozbiljno kao mali pokušaj modeliranja nečega što je nekima čak i prvo profesionalno iskustvo', izjavila je Hrašćanec.

Glumac Ozren Grabarić (Grižula) istaknuo je kako je predstava logičan nastavak rada na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje su članovi ansambla profesori i studenti.

  • +9
Grižula Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

'Ovo je zapravo fantastična mogućnost za sve nas, jer kazalište ima to nešto divno u sebi, da nas bez obzira na godine, iskustvo i uspjehe u karijeri, stavlja u ravnopravnu poziciju. Prepuštamo se jedni drugima, igramo ravnopravno jedini s drugima te gradimo taj čudni svijet Držića i Grižule, šume i grada', rekao je Grabarić.

Dodao je kako je u uvjetima pandemije koronavirusa bilo jako teško stvarati, a uprava festivala morala je mijenjati način rada pa je i logistika projekta bila složenija.

'Drago mi je da se uprava potrudila i da Dubrovačke ljetne igre nisu otkazane. I ove godine su utočište umjetnika, glumaca, redatelja, svega što je utkano u snažnoj i velikoj tradiciji festivala. S manjim sredstvima smo dobili puno. Predstavu s puno kolorita, svjetla, scenografije, kostima, neiskvarene energije mladih i entuzijastičnih ljudi. Nekima od njih je prvi susret s publikom i mislim da su napravili sjajan posao. To ide na čast i njima i ADU', ustvrdio je Grabarić.

Uz Grabarića, u predstavi glume Nataša Dangubić, Kristijan Petelin, Leon Dubroja, Anica Kontić, Iva Jerković, Branimir Vidić, Perica Martinović, Boris Barukčić, Lucija Alfier, Viktorija Bubalo, Danijela Evđenić, Lana Meniga i Dea Presečki, a uz redatelje Božića i Hrašćanec ostatak autorskog tima čine Zdravka Ivandija-Kirigin (scenografija i kostimografija), Nenad Sinkauz (glazba), Martin Šatović (oblikovanje svjetla), Ana Mikulić (asistentica kostimografije) i Maro Martinović (jezični savjetnik za dubrovački govor glumcima).

Predstava 'Grižula', koja će se na 71. DLJI odigrati još 21., 22., 23. i 24. kolovoza, ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i kroz projekt 'Future Epics', sufinanciran sredstvima programa Europske unije 'Kreativna Europa', a u sklopu kojeg su se na programu 71. Igara našle još dvije premijerne produkcije: 'Intimnost', u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda, i plesna predstava 'Zagrljaj' švedskog Vitlycke centra za izvedbene umjetnosti.