AUDIOVIZUALNO VIJEĆE

Odobrena četiri dugometražna i jedan eksperimentalni film

05.10.2016 u 16:01

Bionic
Reading

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je na lipanjskim rokovima natječaja za poticanje audiovizualne proizvodnje sufinanciranje četiriju dugometražnih igranih filmova i jednog eksperimentalnog

S nešto više od 10,5 milijuna kuna sufinancirat će se filmovi 'Zbornica', dugometražni prvijenac Sonje Tarokić, 'Država' Vinka Brešana, 'Mali je naš' Antonija Nuića te dječji film 'Anka' Dejana Aćimovića koji je u postprodukcijskoj fazi, objavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom audiovizualnom centru

U kategoriji eksperimentalnog filma za jedini odabrani film radnog naslova 'Probne makete, probne fotke, probni setovi i početne ideje za neka zbivanja u dnevnoj sobi' Ane Hušman odobreno je 190 tisuća kuna.

Jelena Paljan, koja je uz Deana Šošu, umjetnička savjetnica za dugometražni igrani film, rekla je kako je tim 'žanrovski, tematski, stilski i dramaturški' različitim filmovima zajednička kvaliteta, ali i usidrenost u hrvatsku stvarnost.

Paljan očekuje da će projekti koji su izabrani između njih 28 prijavljenih doživjeti uspjeh u hrvatskim kinima, kao i na međunarodnim festivalima te u europskim kinima.

Autorica filma 'Zbornica' dosad se afirmirala kratkim filmovima, a svoj je dugometražni prvijenac osmislila oko priče o mladoj profesorici i njezinoj socijalizaciji u školsku sredinu.

'Država' je projekt već dokazanog dvojca za kino-hitove, redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića. Kako su umjetnički savjetnici obrazložili, scenarij je 'pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati'.

Nuić u novom projektu 'Mali je naš' oživljava likove iz svojih filmova s početka karijere, kratkometražnog iz omnibusa 'Seks, piće i krvoproliće' i TV drame 'Vratite im Dinamo'.

Paljan kaže kako se Nuić pokazao kao izvanredan pisac dijaloga i u hrvatsku kinematografiju sad donosi jednog od najzanimljivijih antijunaka.
U fazi postprodukcije potpomognut je dječji film 'Anka' koji 'ima veliki kino potencijal' i koji 'vrijedi podržati, osobito u okolnostima kada u bližoj budućnosti naša kinematografija priprema svega jedan dječji film'.

Za kategoriju eksperimentalnog filma prijavilo se jedanaest filmova, a izabran je novi projekt Ane Hušman kojim ta etablirana autorica, ustvrdila je umjetnička savjetnica za eksperimentalni film Mirna Belina, nastavlja svoje preispitavanje općih mjesta svakodnevice.

U ovom slučaju analizira dnevnu sobu kao nekada središnje mjesto obiteljskog okupljanja, a tom se temom bavi uz pomoć televizijskih sapunica koje su dobar materijal za analizu, objasnila je Belina.

Hrvatski kandidati za 89. nagradu Oscar

Hrvatsko audiovizualno vijeće odluke je donijelo u utorak održanoj 74. sjednici, po prijedlozima Umjetničkog vijeća.

U Vijeću su bili Branko Schmidt, Vedran Mihletić, Zrinko Ogresta, Dinko Majcen, Damir Vujinović, Dino Paškov, Branko Matutinović, Silvestar Kolbas i Hrvoje Krstulović, a u Umjetničkom vijeću Ana Marija Simić, Jelena Paljan, Sanja Ravlić, Ivana Fumić, Mirna Belina, Dean Šoša, Boško Picula i Miroslav Sikavica.