MILENKOVIĆ I KARAMAZOV

Odlično otvaranje glazbenog programa Splitskog ljeta

  • Autor: J.T.
  • Zadnja izmjena 20.07.2010 14:23
  • Objavljeno 20.07.2010 u 10:26
Milenkovich Karamazov 82

Milenkovich Karamazov 82

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Sugestivni dijalog violine i gitare otvorio je glazbeni program Splitskog ljeta. Stefan Milenković i Edin Karamazov odabrali su zanimljivu selekciju među kompozitorima 20. stoljeća koju su vrsno interpretirali pred ispunjenim gledalištem
Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Tijekom intervjua prošle godine za Tportal Stefan Milenković istaknuo kako je komorno muziciranje predstavlja jednu od najvećih satisfakcija za glazbenike te kako mu je žao što publika redovito manje pohodi takve koncerte u kojima na vidjelo ne izlaze toliko solističke bravure, već intezivna suradnja među umjetnicima.

Slučaj manjka publike nije se desio na sinoćnjem koncertu u sklopu Splitskog ljeta, u prostoru Meštrovićevog Kašteleta, u sklopu ljetne turneje Stefana Milenkovića (violina) i Edina Karamazova (gitara), na kojem su predstavili zanimljivu i rijetko izvođenu glazbenu selekciju. Među znanim kompozitorima 20. stoljeća odabrali su djela temeljena na tradicijskoj glazbi, koju su potom kompozitori posve autorski preradili. Selekcija je započela s jednom od poznatijih djela žanra, sa šest rumunjskih narodnih plesova Bele Bartoka, nastavila se djelom glazbenog minimalista Terrya Rileya i za zapadnu publiku začudnu skladbu Ravija Shankara Začarano svitanje, temeljenu na indijskoj tradiciji. Za kraj je odsvirana slavna Priča o tangu Astora Piazzolle, skladatelja koji je skovao novi, netradicionalni i neplesni stil nazvan tango nuevo.

Program, kojeg dva glazbenika namjeravaju i snimiti, premijerno je predstavljen tijekom svibnja, a kritika je već tada zamijetila intrigantan dijalog između virtuoznog muziciranja Stefana Milenkovića te emocionalnijeg pristupa Edina Karamazova. Karamazov je slavu stekao kao lutnjist, a potvrdio je s albumom The Lute is a Song za izdavaču kuću Decca na kojem gostuju operni pjevači Andreas Scholl i Renee Fleming te Sting i Kaliopi.

Na splitskom koncertu, unatoč sitnim trenucima umora, koje se može pripisati napornom ritmu turneje, glazbenici su ostvarili vrsni i sugestivni dijalog te na vidno zadovoljstvo publike odsvirali dva bisa, Čardaš Vittoria Montija i Piazzollinu skladbu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi