TKO JE PRONAŠAO BROD?

Odgođena parnica protiv Jasena Mesića

08.03.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Splitu danas je nastavljen parnični postupak u kojemu vlasnik ronilačkog obrta s Visa Lorenzo Marović tuži državu i traži da mu se prizna pravo prvopronalska talijanskog broda "Re d'Italia", potonulog u viškoj bitki 1866., i da se to pravo ospori ministru kulture Jasenu Mesiću koji je 2005., kada je brod otkriven, vodio hidroarheološko istraživanje.

Marovićev odvjetnik Darko Medak zatražio je odgodu postupka kako bi se očitovao na nedavni opširan podnesak tuženika, što je sutkinja Mirjana Rubić uvažila pa je novo ročište najavila za 12. listopada.

Marović je na prvom ročištu sredinom siječnja tvrdio kako je njegov klijent prvi u viškome akvatoriju otkrio mjesto potonuća broda te je o tomu 29. travnja 2005. izvijestio Ministarstvo kulture.

Ministar kulture Jasen Mesić, koji je tada kao dužnosnik Hrvatskoga restauratorskog zavoda vodio istraživanje, ustvrdio je, pak, da je njegov istraživački tim pronašao taj brod početkom svibnja 2005.

Marović je danas novinarima rekao da je splitskom Općinskom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koju tereti da je i nakon pronalaska olupine broda na dubini od 113 metara na njoj obavljala dodatno istraživanje.

"Imamo videodokaz da je olupina broda dirana i pregledavana i nakon njezina pronalaska, a to znači kako postoji mogućnost da je nešto odneseno", rekao je Marović, koji je novinarima podijelio pisani uradak splitskog stručnjaka za pomorsku povijest Dalmacije Frane Barasa u kojem se navodi da je na brodu "Re d'Italia" bilo zlatnih franaka.

Baras podsjeća kako je zastupnik stranke Unione Nazionale Roberto Menia 5. svibnja 2005. na sjednici talijanskog parlamenta postavio pitanje ministrima vanjskih poslova i obrane o tome namjeravaju li što pokrenuti kako bi se zaštitila olupina i njezin zlatni teret, drugim riječima, piše Baras, da se Hrvatima zabrani daljnje istraživanje. Tom se prigodom, tvrdi Baras, zastupnik Menia pozvao na dvojicu povjesničara i arhivista te naglasio da je "na 'Re d'Italia' bio ratni fond s više od milijun zlatnih franaka, čija se vrijednost danas može procijeniti na više desetaka milijuna eura

Svjedok Tolan Radica, koji se predstavio kao predsjednik Hrvatskoga istraživačkog društva iz Splita, rekao je kako ima spoznaja da je na potonulome brodu "sasvim sigurno" bila određena količina zlata te "novac kojim su Talijani namjeravali financirati talijansku upravu u Dalmaciji".

Ministar Mesić ustvrdio je kako "ne postoje argumenti, dokazi i podaci da se na brodu 'Re d'Italia' nalazi zlato".

Marović je novinarima danas rekao kako po Zakonu o vlasništvu u slučajevima kao što je olupina broda "Re d'Italia" onome koji prvi pronađe olupinu pripada deset posto pronađene vrijednosti.