PRITISAK GRADA

Odgođena deložacija knjižara iz centra Zagreba

17.04.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Na press konferenciji o prijetnji zatvaranjem dviju zagrebačkih neovisnih knjižara, koja je 17. travnja u 11 sati održana u knjižari Vuković & Runjić, govorili su gradski pročelnik za kulturu Ivica Lovrić, ravnateljica KIC-a Gabrijela Krmpotić-Kos, Milana Vuković Runjić te Goran Batina iz antikvarijata Jesenski i Turk

Nakon što je jučer u javnost iznesen problem s kojim se suočavaju poznate zagrebačke knjižare Jesenski i Turk u Preradovićevoj i Vuković i Runjić u Teslinoj ulici, nije dugo trebalo čekati na nastavak, koji se odigrao danas na press konferenciji u knjižari Vuković i Runjić.

Tamo su predstavnici knjižara iznijeli svoju verziju događaja, koji je kulminirao kada su od odvjetnika koje je unajmila ravnateljica KIC-a Gabrijela Krmpotić-Kos dobili pismo u kojem se od njih traže da do 9. svibnja napuste svoje poslovne prostore. Naime, zbog krize obje knjižare imaju problema s plaćanjem ogromnog mjesečnog najma od dvadesetak tisuća kuna, a kako su zakasnile par mjeseci, KIC ih je odlučio – unatoč tekućim pregovorima – deložirati. Jesenski i Turk iznose podatak da su u 11 godina, koliko iznajmljuju prostor za svoj antikvarijat od KIC-a, platili više od 2,5 milijuna kuna najamnine te da je nekolegijalno izbaciti nekoga tko nikad nije kasnio s plaćanjem, ne uzevši u obzir veliku recesiju koja je pogodila i knjižarsku djelatnost.

Ivica Lovrić je pak obećao da do zatvaranja knjižara neće doći, opisavši postupanje ravnateljice KIC-a (koju je izabrala Gradska skupština, u kojoj većinu ima SDP – napomenuo je) kao ishitreno i pogrešno. Lovrić je pozvao i Ministarstvo kulture da se konkretno, a ne samo izjavama, uključi u riješavanje problema, ali i istaknuo da će on biti riješen i bez njih. Očito je i predizborna kampanja za lokalne izbore ostavila traga na agoniji dvije neovisne knjižare, bez obzira koliko Vuković i Runjić te Goran Batina naglašavali da ih politika ne zanima; oni u ovom specifičnom trenutku zato zanimaju gradsku politiku, pa ih je jučer posjetio Rajko Ostojić, a danas se Bandićev pročelnik za kulturu Lovrić postavlja kao onaj koji će srediti nastali problem, koji se svaljuje na leđa KIC-a i skupštinske većine koja je postavila Gabrijelu Krmpotić-Kos.


No ravnateljica KIC-a ignorirala je pritužbe, kritike i negativne komentare na svoj račun, između ostaloga i da je odbijala komunikaciju s knjižarima i prijetila im odvjetnicima, nego je u svojem izlaganju rekla da 'KIC ove godine slavi 50 godina od osnutka', a svoju odluku da izbaci knjižare opisala je kao 'iscrpljivanje svih pravnih mogućnosti', pa je pozvala Gradski ured za kulturu da se uključi i predloži riješenje. Krmpotić-Kos nije odgovarala ni na konkretna pitanja novinara o problemima koji su nastali njenim djelovanjem, ističući zato kako s knjižarom Jesenski i Turk KIC zajedno organizira tribine.

Na kraju press konferencije zaključeno je da će se povući prijetnja deložacijom, na što je Krmpotić-Kos javno pristala nakon pritiska Ivice Lovrića. Goran Batina je pak pronicljivo primijetio kako su knjižare 'politička kolateralna šteta' aktualne situacije i odnosa (ne)moći u Zagrebu. Tako je zasad zatvaranje knjižara Jesenski i Turk te Vuković i Runjić odgođeno, uz obećanje da će se nastaviti razgovarati.