kulturni vodič

Od srpske garaže do trans Dore: Što nas sve ovog tjedna čeka u kulturi

19.02.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Kao što smo obećali prošlog ponedjeljka, donosimo pet najzanimljivijih kulturnih događanja, ovog puta isključivo u Zagrebu

Ponovno smo probrali naše e-mail pretince i sastavili kulturni vodič za ovaj tjedan. Premda smo obećali pokrivati prostor širi od Zagreba, ovog tjedna nažalost nismo uspjeli pa su tako sva odabrana događanja u Zagrebu, što je propust koji ćemo nastojati ispraviti u nadolazećim tjednima. Kao i prošlog tjedna, nudimo vam dva filmska događanja, dva koncerta i jedno kurirano gledanje televizijskog programa. Naglasak ovog izdanja Kulturnog vodiča je na vikendu, odosno čak su četiri odabrana događanja u razmaku od četvrtka do nedjelje, dok je jedini izabrani dan početka tjedna utorak. Krenimo redom.

Utorak, Très Chic Cafè

Znamo, dosadili smo i bogu i vragu s Antunom Aleksom i njegovim projektom IDEM, no ne možemo si pomoći. Naoružan brojnim nagradama i nominacijama, Aleksa stiže u zagrebački Très Chic Cafè, na megdan piscu Svenu Popoviću, koji će mu, u maniri iskusnog moderatora, postaviti samo ključna pitanja, nakon čega slijedi kraća svirka. Prilika je ovo da se pobliže upoznate s Aleksom i uživate u intimnijem nastupu, ali i da kupite limitirano izdanje albuma 'POYY' na vinilu te tako podržite autora. Doduše, pitanje je koliko će biti intime jer je na Facebooku svoj dolazak najavilo više od 400 ljudi.

  • +7
Antun Aleksa - IDEM Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Très Chic Cafè relativno je novo mjesto, nalazi se u Vlaškoj ulici 101, upad se ne naplaćuje, a razgovor će početi u 20 sati. Ako želite osigurati sjedeće mjesto, morat ćete stići mnogo prije početka.

Četvrtak, Kinoteka

Kinoteka je za četvrtak pripremila sjajan double-bill - dva odlična recentna filmska ostvarenja. Od 18 sati igraju 'Stranci' britanskog redatelja Andrewa Haigha, s maestralnom glumačkom postavom koju čine Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell i Claire Foy. Film je hrvatsku premijeru imao na prošlogodišnjem ZFF-u, a odnedavno je na repertoaru Kinoteke. Odmah poslije, u 20 sati, na rasporedu su 'Uboga stvorenja' Yorgosa Lanthimosa, grčkog autora koji je ponovno oduševio pomaknutim filmom. I u ovom je filmu teško odrediti čiji je nastup bio bolji, ali probat ćemo rangirati glumce po kvaliteti izvedbe: Emma Stone, Mark Ruffalo i Willem Dafoe. Projekcija u četvrtak možda je zadnja prilika da se ovaj uradak vidi na velikom platnu.

Izvor: Društvene mreže

Čini se da je publika konačno prepoznala dobar posao koji radi vodstvo Kinoteke, što znači da se prije projekcija stvaraju dugački redovi na blagajni. Ako ih želite izbjeći, nude i online kupovinu ovdje i ovdje. Ako ne želite plaćati naknade i želite imati fizičke ulaznice za popularna četiri eura, preporučamo dolazak pola sata ranije.

Petak, Dokukino KIC

Dislocirano kino Tuškanac ovog petka gostuje u Dokukinu s programom 'Sjećanje na Martina Semenčića', prerano preminulog dizajnera zvuka i filmskog montažera, nagrađivanog umjetnika koji je obilježio noviju filmsku produkciju u Hrvatskoj. Semenčić je preminuo prošle godine, a njemu u čast prikazat će se četiri kratkometražna filma istaknutih autora (Hana Jušić, Boris Poljak, Tin Žanić, Ivana Škrabalo), kao i 'Mater', dugometražni film Jure Pavlovića koji je na rasporedu u subotu. Detalje o filmovima provjerite ovdje.

  • +6
U kinu Tuškanac održana komemoracija za Martina Semenčića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Filmovi su na rasporedu od 20 sati. Ako želite doći do ulaznica, najbolje je da kupnju obavite ovdje, Dokukino je ipak maleno. Ako vas nervira online kupovina, imajte na umu da se blagajna otvara sat vremena prije početka projekcije.

Subota, AKC Attack

Hali Gali kompilacija prije nekoliko je godina predstavila cvijet alternativnog beogradskog zvuka, a u subotu će, končano, većina tih bendova nastupiti u Attacku, odnosno u Mediki, potpomognuti domaćim snagama. Bendovi su, redom predstavljanja, sljedeći: Vizelj, Šajzerbiterlemon, Proto tip, Gazorpgazorp, Nadya, Ubili su batlera, Cactus Fields, Ki Klop i Željezne pilule. Ovaj putujući cirkus putuje regijom u sklopu promotivne turneje koja predstavlja novo izdanje kompilacije, izdanja koje je izašlo danas. Nakon nastupa bendova, da stvar potraje do ranih jutarnjih sati, pobrinut će se Stevie Whisper i Andria.

Izvor: Društvene mreže

Early bird ulaznice su rasprodane, regularne po cijeni od 15 eura se mogu nabaviti ovdje, a na ulazu će, ako ih ostane, koštati 20 eura. Požurite, slutimo da bi se ovaj događaj mogao rasprodati.

Nedjelja, Močvara

Nedjelja navečer svakom je radnom čovjeku najgore doba tjedna, no da ove nedjelje ne bude tako pobrinuo se kolektiv House of Flamingo, koji organizira gledanje Dore u Močvari, uz stručno vodstvo Colinde, Entity i Roxanne. Nastavak je ovo uobičajene prakse gledanja Eurosonga sa spomenutim analitičarkama, ovog puta u domaćem izdanju i tek nekoliko stotina metara od HRT-a. Ako sumnjate u njihovu stručnost, slobodno pogledajte priloženi video. Vjerujemo da nas u Močvari čeka spektakl, na Facebooku se najavilo više od 200 ljudi.

Izvor: Društvene mreže

Vrata Močvare otvaraju se u 19 sati, upad se ne naplaćuje, a kolektiv se može podržati donacijama i kupovinom mercha.