IZLOŽBE KOJE OČEKUJEMO

Od renesansnih majstora do Paje Patka

06.10.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Nova sezona u domaćim muzejima trebala bi zadovoljiti ukuse svih ljubitelja vizualnih umjetnosti jer nudi pregršt zanimljivih izložaba

 Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i ove sezone nudi zanimljiv program koji već nagoviješta izložba svestranog umjetnika Ivana Ladislava Galete 'Krajolik nulte točke', otvorena do 17. studenoga.

Program nastavlja izložba 'Socijalizam i modernost' koja istražuje umjetnost, arhitekturu, dizajn i popularnu vizualnu kulturu usporedo s političkim, ekonomskim i društvenim praksama razdoblja između 1950. i 1974. U centru zanimanja bit će najvažnije kulturne, političke i filozofske zamisli koje su definirale zajedničko razumijevanje modernosti u Hrvatskoj i Jugoslaviji tijekom Hladnog rata. Zanimljivosti ove izložbe za širu publiku doprinijet će uključivanje proizvoda popularne vizualne kulture, poput dobro poznatih a već zaboravljenih dječjih igračaka te primjera filmske i televizijske produkcije, posebice one iz 60-ih i 70-ih godina.

Početak nove godine u MSU-u ponovno će obilježiti dodjela nagrade THTnagrada@msu.hr, koja će se u ožujku ove godine dodijeliti peti put, a dosad je pružala odličan pregled recentne hrvatske umjetničke produkcije.

Prava poslastica za ljubitelje suvremene umjetnosti dolazi u proljeće s izložbom 'L'amour du risque' koja propituje teme ljubavi i rizika kao osnovne koncepte suvremene vizualne kulture bez kojih je svaki razvoj nezamisliv.

Izložba će zagrebačkoj publici predstaviti radove svjetski poznatih umjetnika koji kroz svoje stvaralaštvo nemalo i nerijetko riskiraju. Među ostalim bit će predstavljena djela ekstravagantne Francuskinje Mireille Suzanne Francette Porte poznatije pod imenom ORLAN.

ORLAN je već u ranoj fazi stvaralaštva djelovanje odvela u radikalnom smjeru. Godine 1978. na operaciju sanacije izvanmaternične trudnoće odvela je snimatelje te cijeli postupak snimala, a devedesetih se podvrgnula seriji plastičnih operacija kako bi u sebi utjelovila sve ideale ženske ljepote kroz stoljeća, od brade Boticellijeve Venere do čela Da Vincijeve 'Mona Lise'. Bit će predstavljena i djela Chrisa Burdena, umjetnika čiju karijeru je obilježio video ranjavanja. Izložba će se održati u prostoru koji se proteže na više od 1.500 metara kvadratnih, a bit će predstavljeno oko stotinu umjetničkih radova, dvadesetak umjetnika.

Performans Chrisa Burdena

HDLU Zagrebu predstavlja izložbu 15 suvremenih slikara iz Berlina pod simboličnim nazivom 'I am a Berliner' (7. studenoga) , a nedavno otvorena Lauba nastavlja predstavljati umjetnike i umjetnice mlađe i srednje generacije.

Master&Everyone, Zlatan Vehabović

Tijekom godine organizirat će više sekvenci Nestalnog postava radova iz fundusa Zbirke Filip Trade, a za vrijeme trajanja svake od sekvenci, odvijat će se paralelne izložbe i raznolika događanja koji će zajedno oblikovati interaktivni program, najavljuju iz Laube.

Do početka studenog može se razgledati prva samostalna izložba mladog slikara Zlatana Vehabovića koji u radovima najnovijeg ciklusa problematizira mračne strane erotske ljubavi. U istom mjesecu bit će predstavljene i nove slike Lovre Artukovića, krajem stare i početkom nove godine u Laubi će krov nad glavom dobiti djela uličnog umjetnika Puma 34, a proljeće je rezervirano za radove Ivane Franke, Ivana Fijolića i Marka Tadića. I naredne godine svi posjetitelji Laube uz ulaznicu dobivaju i besplatnu kartu za Muzej prekinutih veza, koji nastavlja plijeniti svjetsku pažnju.

Muzej prekinutih veza i dalje vodi borbe s manjkom prostora. No kako navode, osim stalnog postava koji raste sukladno s ljubavnim brodolomima, pripremit će i popratne programe, o kojima će više informacija biti uskoro.

Galerija Klovićevi dvori
, gdje sve do 6. studenog traje velika izložba hrvatskih ekspresionista 'Strast i bunt', već 22. studenog organizira izložbu velikih majstora renesanse Tiziana, Tintoretta, Bellinija, Carpaccia i Veronesea. Izložba će predstaviti umjetnički najznačajnije slike iz cijele Hrvatske i antologijska djela slikana na platnu i na drvetu od 1450. do 1590. godine. Slike su kupovali biskupi, opati, plemići, ali i trgovci koji su putovali Mediteranom, a posjetiteljima će dati dobar ogled žive humanističke kulture koja je pulsirala na cijelom Jadranu.

Mate Celestin Medović

Kraj godine u Klovićevima proteći će u znaku hrvatske moderne uz retrospektivu Mate Celestina Medovića, rodonačelnika hrvatskoga pejzažnog slikarstva 20. stoljeća. Izložba se otvara 1. prosinca, a potaknuta je, kako ističu iz galerije, velikim interesom za prošlogodišnje predstavljanje Vlahe Bukovca. Upravo je Medovićev opus svojevrsna mirna ravnoteža temperamentnoj pojavi Vlahe Bukovca te će u dva mjeseca trajanja biti predstavljeno stvaralaštvo umjetnika koji je na području krajolika bio isto što i Bukovac na području portreta.

Umjetnički paviljon u Zagrebu nastavlja ciklus site specific instalacija ambijentalnog karaktera kojima na inovativan način nastoji predstaviti rad istaknutih hrvatskih umjetnika srednjeg i mlađeg naraštaja, ovoga puta izložbenim projektom Ante Rašića, jednog od najznačajnijih predstavnika kiparske generacije stasale koncem sedamdesetih.

Ante Rašić: Ja, Ja

Kompleksni izložbeni projekt 'Umjetnost je lijepa - Od kiča do meditacije' čini pet radova: ambijentalna grafičko-kiparska instalacija 'Historicistički kabinet čuda', kiparska instalacija s elementom zvuka 'Ovalna skulptura', slikarska ambijentalna intervencija kao oprostorena slika 'Umjetnost je lijepa', site specific instalacija 'Ja-ja' te skulpture 'Na rubu'. Taj će rad bit postavljen u urbanom prostoru u vidu kiparske intervencije na jednoj od zgrada u Ilici.

Kao i u Klovićevima, prosinac u Umjetničkom paviljonu bit će u znaku hrvatske moderne retrospektivnom izložbom Bele Čikoša Sesije, na kojoj će biti izloženo stotinjak radova iz svih umjetnikovih stvaralačkih perioda koja će se posuditi iz velikog broja značajnih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki.

Nakon što su početkom godine realizirali odličnu izložbu 'Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata' u Muzeju za umjetnost i obrt pripremaju luksuznu završnicu godine uz izložbu 'Simboli luksuza - Remek-djela zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisza' koja se otvara 12. listopada i trajat će sve do 5. veljače.

Iz muzeja ističu kako je riječ o jednoj od najvrednijih izložaba primijenjenih umjetnosti održanih posljednjih desetljeća u Hrvatskoj. Odabrani eksponati profanog su karaktera i rizničke kvalitete, potječu iz Kolekcije Thyssen-Bornemisza, u posjedu Francesce von Habsburg.

Thyssen-Bornemisza; pokal sa školjkom nautilus

Posjetiteljima će biti predstavljeno 39 primjeraka većinom njemačkog profanog zlatarstva iz razdoblja od 15. do 18. stoljeća, među ostalim radove nürnberških i augsburških zlatara Hansa Pezolta, Melchiora Gelba, Veita I. Mohringera, Heinricha Strauba, Martina Rehleina i drugih. U izložbu je uključen i primjerak vrča s poklopcem iz kruga Wenzela Jamnitzera, a obuhvatit će i vrhunski reprezentativan primjerak toaletnog pribora izvedenog oko 1750. koji je na neki način i izložba u izložbi jer obuhvaća 66 dijelova pribora za toaletu i doručak od pozlaćenog srebra, virtuoznih radova augsburških majstora izvedenih u stilu rokokoa, kombiniranih s dijelovima od meissenskog porculana.

Iz Galerije umjetnina u Splitu nismo uspjeli dobiti informacije o planiranim programima zbog još nepotvrđenih sredstava, ali zanimljivu kulturnu ponudu obećava Rijeka.

Početkom listopada otvara se izložba 'Pasani tempi ili davno prošlo vrijeme' slikara, grafičara i ilustratora Vjekoslava Voje Radoičića u sklopu koje će se predstavit pedesetak kolaža na platnu i drvu, nastalih u vremenu od 1958. do 1970. godine.

U studenom se otvara šesti po redu Biennale Kvadrilaterale na kojemu će biti predstavljene suvremene umjetničke prakse susjednih zemalja, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Naziv ovogodišnje izložbe je 'Niotkuda - Out of Left Field' izvučen iz američke fraze koja sugerira neočekivani izvor čime nastoji ukazati na element iznenađenja, ali i aludirati na političke i ideološke sfere.

Izložba je zamišljena kao dinamički narativ koji sažima različite strategije performansa, a one prevode njegovu prolaznu prirodu u instalacije, filmove, videa i fotografije. Među umjetnicima čije radove ćemo moći vidjeti su Sanja Iveković, David Balliano, Paolo Canevari, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Joan Jonas.

Proljeće u MMSU-u bit će u znaku Secesijskih detalja Rijeke, a za početak ljeta i turističke sezone 2012. priprema se 18. Međunarodna izložba originalnog crteža.

Na kraju možemo zaključiti da u razdoblju koje slijedi dobrih izložaba neće nedostajati, samo treba odabrati na što prije otići.