ŠTO NAS ČEKA U LISINSKOM

Od Piazzole do slavnih orkestara svijeta

01.09.2011 u 10:24

Bionic
Reading

S nekoliko jakih pjevačkih imena i nekoliko uglednih simfonijskih orkestara, ciklus Lisinski subotom najavljuje se kao jedna od neizostavnih stavki zagrebačke glazbene sezone

Dok je prošle godine zagrebačka publika ostala zakinuta za zvučno otvaranje sezone uz gostovanje vrsne mezzosopranistice Eline Garanče, ciklus Lisinski subotom ove sezone otvara Simfonijski orkestar Čajkovski, svojevremeno poznat kao Simfonijski radio orkestar SSSR-a, s dirigentom Vladimirom Fedosejevim i stopostotnim ruskim programom Tanjejeva, Čajkovskog i Šostakoviča.

Slijede ga klasični repertoar Mozarta i Brahmsa u izvedbi uglednih Bečkih simfoničara s dirigentom Hansom Grafom.

Maria de Buenos Aires: Sandra Rumolino

Prilikom 90. godišnjice rođenja argentinskog skladatelja Astora Piazzole, na pozornici Lisinskog uprizorit će se krajem listopada svojevrsna tango opera 'Maria de Buenos Aires'. Prošarana plesnim ulomcima, nadrealna priča o prostitutki uglazbljena u kompozitorovom stilu nuevo tango čini jedinstveno djelo u njegovom opusu, koje se u scenskoj formi zapravo rijetko izvodi. Djelo izvode Zagrebački solisti, dok su vokalni solisti redom gosti.

Bitno poznatije djelo, Bizetova 'Carmen', bit će uprizoreno krajem studenoga. Na tragu prijašnjih studentskih projekta, Mozartove 'Čarobne frule' i Prokofjevovog oratorija 'Ivan Grozni', snage će udružiti studenti triju zagrebačkih akademija, glazbene, dramske i likovne te studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta.

Kineski nacionalni simfonijski orkestar, koji je za prvog stranca šefa dirigenta izabrao cijenjenog Francuza Michela Plassona, gostuje u prosincu. Uz djela Rahmanjinova i Dvořáka, orkestar će predstaviti i djelo kineskog skladatelja Wu Zu-Quianga. U drugom dijelu sezone pažnju posebno privlači gostovanje ansambla Il Giardino Armonico pod umjetničkim vodstvom Giovannija Antoninija, jednog od vodećih orkestara za baroknu i ranu glazbu, koji na repertoaru donosi Bachove 'Brandenburške koncerte'.

Za sam kraj sezone zakazan je jedan od glasovitijih orkestara današnjice, Filharmonijski orkestar BBC-ja, koji će sa zahtjevnim programom Mahlera i Šostakoviča nastupiti pod ravnanjem španjolskog dirigenta Junjaoa Mene.

Max Emanuel Cenčić

Pjevačke recitale otvara Max Emanuel Cenčić, jedan od cjenjenijih kontratenora na svjetskoj sceni, koji 12. studenoga doživljava svoj bitno zakašnjeli zagrebački debi. Uz pratnju ansambla Armonia Atenea predstavit će esenciju opernog baroknog repertoara, Handelove arije, zahvaljujući kojem je već nastupao u većini relevantnih europskih koncertnih dvorana i opernih kuća te osigurao ugovor s izdavačkom kućom Virgin Records.

Nastup velškog bas-baritona Bryna Terfela, koji trenutno tumači boga Wotana u Wagnerovoj tetralogiji u njujorškom Metropolitanu, sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a, s repertoarom Verdija, Puccinija i Gounoda, najavljuje se kao teško zaobilazni koncert sezone, kao i onaj talijanske sopranistice Barbare Frittoli, s kojom stižu solisti teatra Regio di Parma.

Standardno dobro posjećeni ciklus Metropolitana u Lisinskom donosi za početak sezone dvije nove produkcije, Donizettijevu 'Annu Bolenu' s ruskom sopranisticom Annom Netrebko u glavnoj ulozi te Mozartovog 'Don Giovannija' s Mariuszom Kwieciensom. U sezoni se, među ostalim, prikazuju i dva preostala dijela Wagnerove tetralogije 'Prsten Nibelunga', 'Siegrifred' i 'Sumrak bogova', u režiji Roberta Lepagea, za koje je dodatni argument glazbena direkcija Jamesa Levinea