NAJBIZARNIJI NASLOV KNJIGE

Od panike zbog penisa do evolucije uredskih stolaca

24.02.2012 u 13:33

Bionic
Reading

'Estonski uzorci na čarapama širom svijeta' i 'Velika panika zbog penisa u Singapuru: I budućnost američke masovne histerije', dva su od ukupno sedam ovogodišnjih finalista nagrade za najčudniji naslov knjige – Diagram prize, koja već tradicionalno izaziva velik interes javnosti

'Unatoč globalnoj ekonomskoj krizi, izdavači su nastavili investirati u kreativne, raznolike i upečatljive publikacije, a ova nagrada to divno reflektira', kazao je Philip Stone jedan od članova žirija osvrnuvši se na ovogodišnje finaliste.

Upravo zbog velikog izbora žiri je ove godine odabrao sedam mjesto tradicionalnih šest bizarnih naslova.

U uži izbor ušao je neobičan naslov 'Stoljeće jaružanja nataloženog pijeska u Bristolskom kanalu, drugi dio' (A Century of Sand Dredging in the Bristol Channel: Volume Two) Petera Gossona. Riječ je o knjizi koja dokumentira trgovinu pijeskom od 1912. sve do danas fokusirajući se pritom na velšku obalu.

Naslov koji će bez dileme zapeti za uho govornicima engleskog govornog područja je 'Kuhanje s Poo' odnosno u engleskom prijevodu 'Cooking with Poo' autorice Saiyuud Diwong. I dok bi Englez mogao pomisliti kako je riječ u najmanju ruku o čudnim jelima načinjenim od izmeta (poo – kakica), urednik izdanja zapravo se poigrao nadimkom Tajlanđanke Saiyuud Diwong poznate i kao Poo te tajskim nazivom za rakove.

'Taksonomija uredskih stolica' (A Taxonomy of Office Chairs) Jonathana Olivaresa, djelo koje ozbiljno pristupa evoluciji uredskih stolaca i 'Gljiva u kršćanskoj umjetnosti' (The Mushroom in Christian Art ) Johna A. Rusha o Isusu kao personifikaciji Amanite Muscarije poznatije kao gljive Muhare, također su dogurale do finala.

Ulazak u finale zaslužilo je i djelo 'Dnevnik gospodina Andoha Pennine: Memoari japanskog stručnjaka za spol pilića 1935. (Mr Andoh's Pennine Diary: Memoirs of a Japanese Chicken Sexer in 1935 Hebden Bridge) Stephena Curryja i Takayoshi Andoh o Koichi Andohu koji je tridesetih godina prošlog stoljeća obučavao farmere u Yorkshireu kako odrediti spol pilića starih jedan dan.

Po mnogima favorit ovogodišnje nagrade Diagram knjiga je 'Velika panika zbog penisa na Singapuru: I budućnost američke masovne histerije' (The Great Singapore Penis Panic: And the Future of American Mass Hysteria) Scotta D. Mendelsona u kojoj je objavljena analiza sindroma Koro zbog kojega osoba vjeruje da joj se genitalije smanjuju te da će uskoro nestati.

Nagradu Diagram jednom godišnje dodjeljuje londonski časopis Bookseller od 1978. godine. Idejni začetnik ovog neobičnog literarnog priznanja je izdavač Bruce Robertson, a kolumnist Horace Bent prvi put ga je predstavio na Frankfurtskom sajmu knjiga.