NAKON POTRESA

Obuljen Koržinek obišla teško stradali MUO: 'Počeli smo popisivati štete na kulturnim dobrima'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 14:53
  • Objavljeno 25.03.2020 u 14:53
Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u srijedu, prilikom obilaska u potresu teško stradalog Muzeja za umjetnost i obrt, da se počelo s popisivanjem šteta na kulturnim dobrima.

Poručila je građanima da je prvi korak prijava Gradu i procjena statičke ugroženosti zgrade, a nakon toga se počinje s procjenom štete.

'Uspostavili smo metodologiju za nepokretnu baštinu i za pokretnine, nažalost u Muzeju za umjetnost i obrt šteta je i na zgradi i na građi. Trudit ćemo se najbrže što se može završiti prve procjene najugroženijih objekata. To je proces koji traži svoje vrijeme', rekla je Obuljen Koržinek.

Ovo nije prvi put, kaže, da se Hrvatska suočava s ovakvom situacijom, nakon potresa, poplava, Domovinskog rata, a angažirat će se sve službe.

'Ovakva katastrofa donosi i neka nepovratna oštećenja i štete, no nadam se da ćemo najveći dio toga uspjeti sanirati', dodala je.

Ocijenila je da bi bilo neozbiljno donositi bilo kakve procjene, treba pričekati i napraviti stručnu procjenu, velika su statička oštećenja na mnogim zgradama i nakon toga će vidjeti kako će se organizirati obnova i kojim redom.

Dane su preporuke da se ono što se može odmah sanira, bez obzira na to je li riječ o kulturnom dobru ili ne, da se ukloni sve što predstavlja opasnost, pokriju krovovi i zatvore otvori. Tamo gdje su zgrade jako ugrožene i gdje će se morati ići u veća uklanjanja, služba će ići na teren prije, kako bi se napravile brze snimke za one zgrade koje možda nisu dokumentirane.

'Idemo redom, prvo najurgentnije, ono što je opasno za prolaznike, a naravno i za one koji borave u zgradi, a nakon toga će se napraviti cjelovit plan obnove', najavila je ministrica.

Gašparović: Čekamo dozvolu da uđemo i krenemo s evakuacijom

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović kaže da je svaka procjena šteta u ovom momentu nemoguća i preuranjena, no štete su velike.

'Palo je tridesetak, četrdesetak dužnih metara stropa i krova na zonu u kojoj su depoi, restauratorske radionice i drugo. Što se tamo skriva mi ne znamo, uspjeli smo osigurati tu zonu, a sada treba to otkopati i vidjeti', rekao je.

  • +12
  • +9

Oštećenja u Muzeju za umjetnost i obrt

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej za umjetnost i obrt

Gašparović napominje i kako je u depoima, koji nisu obuhvaćeni najvećom kataklizmom, jako puno predmeta oštećeno. 'Čekamo dozvolu da uđemo u objekt i krenemo s evakuacijom, onda ćemo moći izvršiti procjenu objektivnih šteta', dodao je.

'Cijela zgrada je udarena, neke zone više, neke manje, to nam je upropastilo neposrednu budućnost i sve one planove koje smo imali i koji su bili sjajni', ustvrdio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!