Matica hrvatska

Objavljena knjiga 'Izbor iz djela' grčkoga filozofa Aristotela

02.02.2023 u 12:59

Bionic
Reading

Knjigu 'Izbor iz djela' grčkoga filozofa Aristotela, koju je priredio i preveo Filip Grgić, objavila je Matica hrvatska u svojoj knjižnici Aletheia

Nakladnik ističe kako je ugledni hrvatski filozof Filip Grgić za ovo izdanje preveo reprezentativne odlomke iz dvadeset i četiri Aristotelova djela, uz cjelovite prijevode još pet djela - O sjećanju i prisjećanju, O snovima, O proricanju u snu, O dugovječnosti i kratkovječnosti i O kretanju životinja.

Tih dvadeset i devet spisa, naglašava priređivač, čine zapravo sva Aristotelova autentična djela od kojih se sastoji današnji oblik corpusa Aristotelicuma kakav je ustanovljen sredinom 19. stoljeća.

Aristotel je na hrvatski preveden neprimjereno malo, napominje nakladnik i dodaje kako je od ovdje otisnutih dvadeset i devet naslova na hrvatski prevedeno samo njih trinaest. To po ukupnom broju stranica obasiže otprilike polovicu sačuvanog autentičnog korpusa, dodaje nakladnik.

Priređivač podsjeća da je prevođenje Aristotela na hrvatski jezik intenzivnije počelo tek osamdesetih godina 20. stoljeća dok su primjerice bila prevedena gotovo sva Platonova djela. Ocjenjuje da je to bio odraz stanja razvoja filozofije klasične filologije u Hrvatskoj.

Nakladniku je, kako navodi, sastavljajući ovo izdanje osnovna namjera bila na temelju prijevoda reprezentativnih odlomaka iz gotovo svih spisa koji se danas smatraju Aristotelovima čitatelju predstaviti cjelinu njegove misli – od logike, teorijskih i empirijskih istraživanja prirode, metafizike, pa do praktične i političke filozofije, retorike i poetike.

Aristotel je grčki filozof i polihistor. Rođen je u Stagiri u Traciji 384. prije Krista, a umro u Halkidi na Eubeji 322. prije Krista. Jedan od najvažnijih predstavnika antičke i europske misli i znanosti uopće.