'O namještaju'

Ova jedinstvena knjiga donosi povijest dizajna namještaja u Hrvatskoj

24.01.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Knjiga 'O namještaju' (Jesenski & Turk) djelo je autorica akad. slik. Diane Sokolić i mag. diz. Karle Kocijan, a njezino predstavljanje održat će se u Zagrebu, 28.1. u subotu, u galeriji Kranjčar na adresi Kaptol 26

Knjiga na 228 stranica daje pregled povijesti namještaja kroz stilske epohe dizajna i dizajnera namještaja u Hrvatskoj od 1945. do danas, rječnik naziva komada/vrsta namještaja te predstavlja najpoznatije autore i njihove najpoznatije dizajne namještaja od kraja 19. stoljeća do danas. Na kraju knjige je i mali glosar pojmova iz povijesti umjetnosti koji se spominju u knjizi.

Diana i Karla su zajedno istraživale i pisale tekst, Karla je autorica dizajna knjige, a Diana je autorica svih crteža kojima je knjiga ilustrirana.

Knjiga sadrži 140 crteža koji su izbor iz više od 300 nacrtanih. Upravo to čini posebnost knjige, poručuje izdavač, dodajući kako na tržištu ne postoji slična knjiga - ni po tematici ni po pristupu. Ona u sebi objedinjuje i povijest i suvremenost i hrvatski dizajn i zaboravljene pojmove kao što su psiha ili šifonjer ili šemizet…

Knjiga je to koja se može često uzeti u ruke da bi se nešto naučilo ili provjerilo. Zbog svoje jednostavnosti i kratke forme, prihvatljiva je i studentima i onima koji žele dobiti prvu informaciju na jednom mjestu, dodaje izdavač.

Predstavljanje knjige bit će u Zagrebu, 28.1., u subotu, u galeriji Kranjčar, Kaptol 26.