FESTIVAL O PRAVIMA DJECE

Obilježavanje Dana gluhih uz druženje s filmašima

28.10.2014 u 11:46

  • +3

Dan gluhih uz Festival o pravima djece

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Haček

Bionic
Reading

Festival o pravima djece, inkluzivni festival koji kroz stvaralaštvo djece i odraslih već pet godina promiče dječja prava, kao najavu ovogodišnjeg izdanja organizirao je druženje djece i mladih s oštećenjem sluha s Danielom Kušanom, redateljem filma 'Koko i duhovi', prikazan na Dan gluhih osoba u centru SUVAG

Dan gluhih obilježava se diljem svijeta s ciljem skretanja pozornosti na obavezu društva u osiguravanju jednakih prava za osobe s oštećenjima sluha, a Festival o pravima djece prepoznao je važnost osvještavanja građana o važnosti inkluzije osoba s invaliditetom u svakodnevni život, ovoga puta u suradnji s centrom SUVAG.

Ovogodišnji, šesti po redu Festival o pravima djece održat će se od 17. do 22. studenoga u Zagrebu - gradu domaćinu - te Splitu - gradu partneru - dok je zemlja partner Bosna i Hercegovina. U šest dana održat će se i filmske radionice za djecu i mlade, a filmovi koji će biti prikazani dolaze iz Hrvatske, Danske, Armenije, Kanade, Libanona, SAD-a, Kine i drugih zemalja.

Sve njih, kao i ostale programske aktivnosti, veže fokus ovogodišnjeg izdanja . nasilje nad djecom - velik problem suvremenog društva kojem će se Festival posebno posvetiti.

Isto tako, tijekom Festivala prikazat će se filmovi hrvatskih filmskih družina i osnovnih škola koje su u proljeće sudjelovale na UNICEF-ovoj radionici o prevenciji nasilja te filmovi mladih autora iz susjedne Bosne i Hercegovine, a koji su proizvedeni u okviru međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus u Banjoj Luci te u sklopu inicijative One minute junior. Autori svih filmova bit će gosti ovogodišnjeg Festivala o pravima djece.

Uz Zagreb i Split, kratki filmovi djece i mladih prikazivat će se u još osam hrvatskih gradova u kinima Cinestar (Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Slavonski Brod, Vukovar i Varaždin).