KULTNI HOROR

Novi 'Halloween' za vikend je imao premijeru u Torontu. Evo što kažu prve kritike

11.09.2018 u 11:54

Bionic
Reading

Najnoviji film iz kultne franšize 'Halloween', najavljen kao direktni nastavak originala Johna Carpentera iz 1978., prikazan je ovoga vikenda na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). Donosimo najzanimljivije reakcije kritičara

Iako je zapravo 11. film slavne franšize, 'Halloween 2018' ili 'Noć vještica 2018.', u režiji Davida Gordona Greena, vodi se kao direktni nastavak originala Johna Carpentera iz 1978. i zanemaruje sve što je snimljeno nakon njega. Glavni likovi su Laurie Strode i Michael Myers, odnosno Jamie Lee Curtis i Nick Castle iz originalnog postava, a radnja je smještena u gradić Haddonfield četiri desetljeća nakon Myersova krvavog pokolja.

Halloween 2018 Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Laurie je zbog traume ekstremno oprezna, s čime njezina kći (Judy Greer) i unuka (Andi Matichak) imaju problema. S obzirom na to da je Myers u strogo čuvanom zatvoru, smatraju da joj je vrijeme da ga ostavi u prošlosti. Serijski ubojica, međutim, uskoro pobjegne.

'To je film o traumi i o tome kako se ona proteže na više generacija... Bilo je sjajno ispričati Laurienu priču kroz oči njezine kćerke i unuke', rekla je Curtis u Torontu, nakon prikazivanja filma koji je kritičar Scott Menzel proglasio najboljim iz franšize, nakon originala, a jednako ocjenjuje i Jeff Sneider iz Entertainmenta, nazivajući 'Halloween 2018' 'zaista stravičnim'.

I Perri Nemiroff iz Collidera također je bio jako zadovoljan viđenim. 'Noć vještica 2018.' nazvao je 'opakim' i 'cijelim paketom', a sa sličnim su se hvalospjevima na Twitteru oglasili i brojni drugi.

David Sims iz Atlantica bio je nešto suzdržaniji. 'Noć vještica 2018.' dobar je film, komentirao je, kad se stvar svede na to da je u pitanju napeti slasher.

'Kao hommage je izvrstan, kao zaseban film je u redu', zaključio je.

Prema novinaru Uproxxa Mikeu Ryanu, premisa je zanimljiva, kraj je dobar, ali sve ostalo je 'zaista razočaravajuće'.

Glavnog urednika na Rotten Tomatoesu Joela Mearesa film je, s druge strane, potpuno oduševio, tvrdeći da će obožavateljima franšize doći nešto kao 'Sila se budi'. Paralelu s 'Ratovima zvijezda' povukla je i Emma Stefansky iz Vanity Faira.

'Ovo je 'Sila se budi' među filmovima iz franšize', komentirala je. 'Imate sve što tražite, plus nešto novo, nešto glupo i nešto predivno remiksirano. Na ovom sam se prikazivanju u Torontu dosad najviše zabavila', napisala je Stefansky.

'To je hibrid slashera i metakomedije', ocijenio je Bryan Bishop s Vergea. ''Halloween' je prepun krvi i nasilja, ali također ima mnogo duhovitih momenata kad počne nalikovati na žanr komedije, na tragu Greenova ranijeg filma 'The Pineapple Express'. Vidi se i da su oni koji su radili najnoviji nastavak svjesni publike kojoj se obraćaju pa se povremeno referiraju na druge dijelove franšize. To je često suptilno i pametno, a katkad čisto ometa pažnju. Ovo je istodobno najduhovitiji i najbrutalniji 'Halloween' dosad, što je povremeno dosta nezgodan miks', napisao je Bishop.

Upravo miksom nije bio zadovoljan Benjamin Lee iz Guardiana, kojemu su i cjelokupan vizualni dojam i scenarij, s 'nezgrapnim dijalozima', prilično konfuzni. Ono najvažnije, tvrdi, film ne nudi katarzu.

'U završnim scenama, kako se tri generacije žena iz obitelji Strode suočavaju s Myersom, film živne, a tu je i niz pametnih obrata, kao i zanimljivih iznenađenja za obožavatelje franšize. Ali sve skupa je premalo i dolazi prekasno te ne nudi dovoljno katarze za heroinu Jamie Lee Curtis koja pati toliko vremena', piše Lee.