PREDSTAVLJANJE PROGRAMA

Novi film autora 'Gazde' na 26. Danima hrvatskog filma

25.05.2017 u 14:27

Bionic
Reading

Ovogodišnji festival Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja. Prijavljeno je 217, a odabrano je 68 ostvarenja u natjecateljski program u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma.

U natjecateljski program igranog filma uvršteno je 18 naslova među kojima je i film 'Zviri' Miroslava Sikavice, nagrađen u paralelnom programu prošlogodišnjeg Festivala u Cannesu i te 'Mliječni zub' Saše Bana, pobjedničko ostvarenje  ZFF-ovih Kockica. 'Za razliku od animirane konkurencije u kojoj po broju prednjače autorice, u igranofilmskoj konkurenciji prevladavaju autori. Zanimljivu posvetu jednom od najhvaljenijih domaćih dugometražnih filmova donosi student ADU Tomislav Šoban u filmu 'Kako je Iva otišla 16. rujna 2016'., u kojem se odrasla junakinja Iva sprema emigrirati u Norvešku. Na DHF-u će svoj prvi profesionalni film, 'Tanja', predstaviti dobitnica prošlogodišnjeg Oktavijana za igrani film, Jasna Nanut', rečeno je danas na predstavljanju ovogodišnjeg programa 26. Dana hrvatskog filma.

U konkurenciju dokumentarnog filma uvršteno je 13 ostvarenja koja pokrivaju širok spektar tema, a na repetroaru su 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka i 'Gazda' Daria Juričana koji na 26. DHF-u sudjeluje s još jednim filmom, ponovo društveno angažiranim istraživačkim ostvarenjem, 'Fimi za početnike' koje će biti prikazano u kategoriji namjenskoga filma.

Fimi za početnike Autor: youtube

Studentica ADU Mirna Zgrabljić u filmu 'Kika' prati mladu striptizetu u radnom posjetu Novom Marofu, Sanja Bistričić u filmu 'Ispred zastava' bavi se životom punim proturječja zagrebačkog pankera koji, unatoč snažoj mržnji prema Srbima, ženi Srpkinju, dok Dario Bukovski u filmu 'Florian' prati trojicu muškaraca koji su odbacivši materijalno odabrali život umjetnika. Student Akademije dramskih umjetnosti  Viktor Zahtila u osobnom dokumentarcu 'After Party' bilježi posljednje dane vlastite ljubavne veze.

U natjecateljskom programu animiranog filma prevladavaju autorice koje potpisuju čak 9 od 12 animiranih ostvarenja. Neki od uvrštenih filmova pojavljuju se na DHF-u s nagradama velikih svjetskih festivala, poput Ježeve kuće Eve Cvijanović i Noćne ptice Špele Čadež. Poznati strip autor, animator, slikar i ilustrator Danijel Žeželj  predstavlja crno-bijelu viziju poznate bajke braće Grimm u filmu 'Crvenkapica Redux', dok mlada animatorica s Akademije likovne umjetnosti Petra Balekić  obračunava se s Camusovim Strancem u animiranom filmu ‘Stranac u mojoj glavi'. 

Nighthawk - TRAILER Autor: vimeo

Filmove iz natjecateljskog programa ocjenjivat će žiri u sastavu: Živko Zalar, snimatelj; Katarina-Zrinka Matijević, redateljica i Jan Klemsche, montažer. Žiri Nagrade Jelena Rajković koja se dodjeljuje redateljicama i redateljima do 30 godina starosti čine: Dalija Dozet, redateljica; Tiha K. Gudac, redateljica i producentica i Damir Janeček, redatelj i producent.