DVOSTRUKI OSKAROVAC

Novi film Anga Leeja podijelio kritičare: 'Izgleda odlično, ali je negledljiv!'

24.10.2016 u 17:22

Bionic
Reading

Dvostruki dobitnik Oscara za režiju Ang Lee svojim je novim filmom ‘Billy Lynn's Long Halftime Walk’ posve podijelio filmske kritičare. Riječ je o ratnoj drami snimljenoj po cijenjenom istoimenom romanu Bena Fountaina, koju je za film adaptirao scenarist Jean-Christophe Castelli, no ono oko čega se kritičari razilaze je Leejeva upotreba nove filmske tehnike koja rezultira hiperrealističnom slikom, za neke negledljivom

Na New York Film Festivalu ovih dana je svoju svjetsku premijeru imao novi film Anga Leeja ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’, a opisuje doživljaje mladog američkog vojnika koji odlazi u rat u Iraku te njegov povratak i prilagođavanje na život u SAD-u. Dočekan kao heroj i izabran za sudjelovanje u spektaklu posvećenom američkoj vojsci koji se održava u poluvremenu utakmice američkog nogometa, Billy Lynn (Joe Alwyn) teško se nosi sa šarenilom i vulgarnošću američkog patriotizma, naročito kada se prisjeti svega što je proživio u ratu.

No Leejev novi film nije izazvao kontroverze zbog kritičnog tretmana američke politike i odnosa prema veteranima, nego zato što se režiser odlučio na snimanje novom tehnikom, po kojoj kamera bilježi 120 sličica u sekundi, a inače 24 sličice. Hipperrealističnu sliku pospješuje i snimanje u 3D-u, kao i visoka rezolucija, što je mnoge koji su pogledali film na New York Film Festivalu poprilično zasmetalo.

Kritičar Hollywood Reportera piše da slika ima ‘hiperrealnu oštrinu ogromnog flatscreen televizora’, što dekoncentrira gledatelje i udaljava od priče filma. Dodaje kako u toj tehnici lica starijih glumaca izgledaju vrlo loše. IndieWire smatra da Lee nije uspio dobro iskoristiti mogućnosti najnovijih digitalnih kamera te da je film vizualno neujednačen. Jedina scena u kojoj nova tehnika snimanja doista funkcionira je šetnja iz naslova, kada glavni lik treba paradirati u uniformi pred brojnom stadionskom publikom. Slate piše da film ‘izgleda izvrsno, ali je istovremeno negledljiv’.

Kako će na sve to reagirati publika, znat će se uskoro, kada ‘Billy Lynn’s Long Half Time Walk’ krene u redovitu kinodistribuciju, no sudeći po podijeljenim kritičarskim reakcijama, šanse za Oscara su se značajno smanjile. Trenutno na Metacriticu, portalu koju sakuplja filmske kritike, ima tek 55 bodova od mogućih 100.

Inače, film je snimio poznati direktor fotografije John Toll, a uz novo ime Joea Alvwyna u njemu još glume Kristen Stewart, Vin Diesel, Steve Martin, Garrett Hedlund, Chris Tucker i drugi.