17. SIJEČNJA

Novi album Sare Renar 'Gdje povlačiš crtu' izlazi na vinilu

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2018 09:03
  • Objavljeno 10.01.2018 u 09:03
Sara Renar

Sara Renar

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nike.com

Nakon tri studijska albuma, zagrebačka kantautorica Sara Renar izdaje svoj četvrti live konceptualni album 'Gdje povlačiš crtu?', koji 17. siječnja izlazi u vinilnom izdanju. Najavljen je kao vožnja radiofonijskim, eksperimentalnim i melodijskim pejzažom u potrazi za granicama osobnog i javnog, individualnog i društvenog

Kako se ističe u najavi, album je proizašao iz glazbeno-scenskog performansa nastalog u sklopu Međunarodnog dana umjetnosti u siječnju 2017., kada sudionici iz čitavog svijeta 'razmjenom zvučnih darova' u obliku kulturnih događanja obilježavanju dan koji je francuski umjetnik Robert Filliou proglasio rođendanom umjetnosti.

Zagreb se uključio u projekt izravnim prijenosom na Trećem programu HR-a dijela nastupa u Vintage Industrial Baru 17. siječnja 2017. kantautorice Sare Renar, koja je sa skupinom glazbenika (Konrad Mulvaj, Zdeslav Klarić, Anže Kristan i Vedran Peternel) izvela glazbeno-scenski projekt 'Gdje povlačiš crtu'.

Projekt je u međuvremenu nadrastao jednokratan događaj, te je nakon niza izvedbi u zemlji i regiji pretočen u vinilno izdanje.

'U četrdesetak minuta vožnje kroz radiofonijski, eksperimentalni, ali i prepoznatljivo melodijski pejzaž, četvero glazbenika i dvoje glumaca na ovom hibridnom albumu istražuju pitanje na koje nikad nećemo dobiti konačan odgovor', stoji u najavi.

'Gdje povlačiš crtu pitanje je granice na osobnom i javnom, individualnom i društvenom nivou. Na koje kompromise pristati? Gdje je granica glazbenog djela? Umjetničkog djelovanja? Tišine? Taštine? Pitanje crte je pitanje identiteta i integriteta. A crta je sve samo ne jasna', dodaje se.

Upravo u tom prostoru nejasnih granica crte blijede i nastaju novi spojevi koji nas mogu odvesti u sjajna, neočekivana rješenja, ali i u potpuni kaos.

'Ovo djelo nije pop album - nema singlova, neće se snimati spotovi, vrtjeti na televiziji u sklopu zabavnog programa a po svoj prilici ga neće ni telekomunikacijske kompanije uzeti za reklamu. Sasvim sigurno neće reklamirati pivo. Ono što ovaj album jest je vožnja. Namjera ovog djela je dotaknuti negdje dublje. Rasplakati, nasmijati, možda čak i iznervirati, i tko zna, možda još koji put okrenuti strane i zavrtjeti ploču iznova. Ja ne znam gdje povlačim crtu, zato se ovom temom zadnjih godinu dana i bavim. A vi, gdje vi povlačite crtu?', poručuje Renar.

Recenzijama albuma i brojnih koncerata, glazbena kritika Saru Renar svrstala je u sam vrh novog vala hrvatske kantautorsko-eksperimentalne scene. Uz Renar i njene stalne suradnike Zdeslava Klarića i Konrada Mulvaja, u projektu 'Gdje povlačiš crtu?' sudjeluju glazbenici Vedran Peternel i Ivan Laić, te članica Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Dora Lipovčan, dok oblikovanje zvuka potpisuju Mateo Patekar i Izidor Vasilić.

Povodom izdanja, 18. siječnja u zagrebačkom klubu Vinyl bit će upriličeno preslušavanje ploče 'uz razgovor, performans i gledanje teasera', a tom će prilikom o albumu, crtama, granicama i stvaranju razgovarati Dubravko Jagatić, Višeslav Laboš, Ivan Laić, Sara Renar i Zoran Stajčić pod budnim okom Vladimira Šagadina. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!