USUSRET DANU D

Nove startastice i plakati iz podzemne na izložbi

27.05.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Uoči jubilarnog, petog Dana D, međunarodnog festivala dizajna koji se održava od 30. svibnja do 1. lipnja, u Zagrebu se otvaraju čak tri popratne izložbe

Prve dvije, 'Priče o junacima' (Tales of Heroes) i 'Slike iz podzemne' (Underground Images), otvaraju se jedna za drugom u razmaku od dva sata u samom centru grada – Galeriji Forum i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, 27. svibnja.

Izložba 'Priče o junacima – Dizajn iz Flandrije' zagrebačkoj publici predstavit će flamanski suvremeni dizajn i pružiti uvid u zanimljivu produkciju upotrebnih predmeta koje karakterizira suvremena vizija, ali i nostalgična prisjećanja na prošla vremena.

'U 'Pričama o junacima' svaki od dizajniranih predmeta poprima ulogu junaka u okviru različitih pripovijesti, jedan uz drugoga unutar šireg kulturnog konteksta. Scenograf izložbe Pieter Boons (Heimat) tražio je prije svega sličnosti s našim djetinjstvom, u kojem je sve bilo očito i jasno, kad smo se igrali igračkama-vlakovima, lovili insekte i stavljali ih u tegle, ili bili fascinirani ritmom otkucaja starih satova. Učinak je istovremeno humoran i otuđujući', stoji u predgovoru kustosice Inge Vranken.

'Slike iz podzemne: plakati Škole vizualnih umjetnosti – iz podzemne željeznice, od 1947. do danas' otvara se u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba donosi 58 od brojnih plakata dizajniranih za Školu vizualnih umjetnosti (School of Visual Arts, New York) izlaganih u prostranom sustavu njujorške podzemne željeznice. Izložbu Underground Images organizirali su Mirko Ilić, profesor na SVA, i Francis DiTommaso, ravnatelj SVA galerija.Dan kasnije otvara se interesantna izložba natječajnih radova STARTAS POP-UP u Laubi, kući za ljude i umjetnost, 28. svibnja u 18 sati.
Startas tenisice nastale su 1976, a originalno su bile osmišljene za igranje stolnog tenisa.

Platnene, niske, jednobojne tenisice s gumenim đonom, u cijelosti ručno izrađene od prirodnih materijala, društveno i modno obilježile su 80-e godine Hrvatske i regije. Svoj vrhunac popularnosti Startas doživljava 1987. kao službena obuća Univerzijade u Zagrebu. Prodaja startasica tada je iznosila više od pet milijuna pari godišnje. Godine 2009. novi život startasicama je udahnuo dizajner Mauro Massarotto. Šareni modeli s kožnim ili platnenim gornjištem i velikim mašnama brzo su osvojili nova srca i stekli kultni status.

Novi korak za Startas suradnja je s HDD-om i regionalni natječaj za dizajn kolekcije jesen/zima 2014/2015. na kojem su pobijedile Nina Bačun i Roberta Bratović s radom nazvanim Mimeomai. Drugu nagradu osvojila je Draga Komparak za rješenje pod nazivom Startas – Festive, a treća je nagrada pripala timu Pancer-Budić (Alica Pancer, Vendi Budić, Ana Mack, Sandro Jurišić) za rad pod nazivom Startas leti visoko.

Na otvaranju izložbe održat će se i panel diskusija Od ideje do proizvoda na kojoj sudjeluju: Silvio Vujičić, Nina Bačun i Roberta Bratović – autorice pobjedničkog koncepta, Dragana Zlatar-Silađev i Zdravko Vajić, uz moderatoricu Moranu Matković.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama.