SINDIKAT OBAVJEŠTAVA

Nova rezanja plaća zaposlenih u kulturi?

Bionic
Reading

O pokretanju pregovora o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora, odnosno izradi novih ugovora, jer postojeći istječu sredinom 2014., izvijestio je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi u priopćenju koje prenosimo u cijelosti

Poštovani članovi HSDK,

održan je prvi sastanak na temu provedbe kolektivnih ugovora zaposlenika u ustanovama u vlasništvu Grada Zagreba, koji je vodio gradonačelnik gospodin Milan Bandić. Obaviješteni smo da se pokreće procedura pregovora o izmjenama i dopunama važećeg kolektivnog ugovora, odnosno izradi novih ugovora, jer oni istječu sredinom 2014. godine. Sastanak je održan zajednički s Upravom, vrtićima i vatrogascima.

Budući da se na sastanku ispostavilo da u vrtićima i u kulturi neće biti potpisani sporazumi sindikata o sastavu pregovaračkih odbora (u kulturi su još Nezavisni sindikat bibliotečnih djelatnika Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, i Novi sindikat), pokrenut će se postupci utvrđivanja reprezentativnosti. Ovaj je postupak propisan Zakonom o utvrđivanju reprezentativnosti te smo ga se svi dužni pridržavati.

Pored ovih proceduralnih pitanja, gradonačelnik nas je izvijestio da će se pregovori pokrenuti u siječnju, do kada će Grad Zagreb izraditi svoj prijedlog i dostaviti ga sindikatima. Pored toga, obavijestio nas je da u skladu sa zahtjevom Skupštine Grada Zagreba treba očekivati prijedlog koji se odnosi na smanjivanje plaća za pet posto te smanjivanje broja zaposlenih dokupom staža i tehnološkim viškom pet do sedam posto. Njegova je namjera da se više 'krešu' plaće onih koji imaju više, a manje onih koji imaju manje te je rekao da nitko neće ostati bez kruha.

U ovome trenutku HSDK se neće baviti pripremanjem naše pregovaračke pozicije, jer će postupak utvrđivanja reprezentativnosti trajati barem mjesec dana. Nakon blagdana, zasukat ćemo rukave, analizirati postojeće stanje, prikupiti sve potrebne podatke, okupiti predstavnike iz svih podružnica te donijeti naš pregovarački stav. O svemu tome pravodobno ćemo vas izvještavati.
Na moje izričito pitanje kada možemo očekivati božićnicu u iznosu od 500 kuna, gradonačelnik je dao nalog da to bude 16. prosinca.

S poštovanjem i srdačnim pozdravima,

Glavna tajnica
Ljubica Pilić

298739,303927,293992,292765