za najmlađe

Nova izdanja u Planetopiji: 'Godina u prirodi' i 'Opusti se za laku noć'

03.12.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Sretno djetinjstvo nezamislivo je bez knjiga. Od interaktivnih i edukativnih knjiga, bojanki, romana, slikovnica, sve to otključavaa svijet dječje mašte i podrška su u odrastanju. Planetopija ima dva nova izdanja

''Godina u prirodi' Putovanje u godišnja doba' Helen Ahpornsiri je nesvakidašnja slikovnica za sve ljubitelje prirode.Britanska umjetnica Helen Ahpornsiri preobrazila je latice, lišće i sjemenke u razigrane zečeve, blistave leptire i ptice u letu i stvorila jedinstvenu knjigu. U njoj je baš svaka ilustracija, svaki pupoljak, stablo, životinja, načinjena od rukom ubranih i isprešanih biljaka, stoji u najavi.

Svi zajedno oni nam pričaju čudesnu priču o godišnjim dobima. Odražavajući boje i bilje iz prirode saznat ćemo koji će cvjetovi prvi niknuti, u šarenom leptiru prepoznati ljetno livadno cvijeće, saznati kojem drveću ujesen ne opada lišće i upoznati životinje koje se ne boje zime. Ova je slikovnica pravo malo umjetničko djelo nastalo iz isprešanog bilja!

Poruka autorice: 'Sve što vidiš u ovoj knjizi – od sjaja u oku lisice do fine paučine – napravljeno je od biljaka. Cvijeće i lišće neprestano se mijenja s godišnjim dobima, no ovdje su zaustavljeni u vremenu i postali su dio nove priče. Paprat je pretvorena u perje, a šarena krila kukaca napravljena su od cvijeća kojim se hrane. Svaki kolaž čini stotine listića i cvjetova, a svi su odgovorno uzgojeni ili ubrani u divljini, a zatim osušeni tradicionalnim načinima prešanja. Biljke su zatim pomno složene u nove oblike i obrise, i dalje prepune divlje prirode, sačuvane u savršenom trenutku u vremenu'.

O autorici

Helen Ahpornsiri britanska je umjetnica specijalizirana za ilustracije od prešanog bilja. Živi u Sussexu, Velika Britanija.

Opusti se... za laku noć (Ilustracije Freya Hartas, tekst Rachel Williams)

Nakon što je prelijepa knjiga Zastani na tren probudila djeci osjetila i provela ih kroz svakodnevna čuda prirodnog svijeta, ova će ih blaga slikovnica pripremiti za opuštenu i mirnu noć. Kad sunce zađe tražimo smiraj, pospremamo dojmove i događaje toga dana i spremamo se na počinak. No, kad nebom zavlada mjesec neki se tek bude: noćna družba traži hranu, društvo ili zabavu. No to ne znači da i mi trebamo ostati budni. S ovom divnom slikovnicom pozdravit ćemo se sa životinjskim i biljnim svijetom i prepustiti se divnim snovima.

Prevoditeljica oba izdanja je je Nataša Ozmec.