TAJANSTVENI PISAC

Nova biografija i dokumentarac ruše mit o J. D. Salingeru

01.02.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Uskoro izlaze novi dokumentarac i biografija autora romana 'Lovac u žitu'. Autori Shane Salerno i David Shields tvrde da njihova zajednička knjiga i film nude potpunu reinterpretaciju rada, ali i činjenica iz osobnog života velikog pisca

Izdavačka kuća Simon & Schuster najavila je novi film i biografiju o J. D. Salingeru, koji su opisani kao 'izvrstan novi uvid u misteriozan život autora hit romana 'Lovac u žitu''.

Shane Salerno radio je sedam godina na dokumentarcu 'The Private War of J. D. Salinger': u više od 170 intervjua sudjelovali su i Philip Seymour Hoffman, Edward Norton, Tom Wolfe, Gore Vidal. Sa spisateljem Davidom Shieldsom napisao je i Salingerovu biografiju od 800 stranica.

'Ono što razlikuje dokumentarac i našu knjigu je pristup Salingerovim prijateljima, kolegama i članovima njegovog unutarnjeg kruga koji nikad prije nisu intervjuirani te filmski zapisi, fotografije i dosad neobjavljeni materijali. Uveli smo gledatelje i čitatelje u privatni svijet velikog J. D. Salingera i osvijetlili čovjeka imenom Jerry koji je živio u sjeni mita o J.D. Salingeru. Zamijenili smo taj mit s nevjerojatno kompleksnim i duboko kontradiktornim živim ljudskim bićem. Naša knjiga nudi kompletnu revaluaciju i reinterpretaciju njegovog rada i života', kazao je Salerno.

Simon & Schuster u objavi nisu otkrili nude li biografije odgovor na najčešće pitanje: postoje li neobjavljeni Salingerovi tekstovi? Film i knjiga navodno donose i istragu 'o cijeni umjetnosti i posljedicama rata', tvrde autori. Naime, na Salingera je velik dojam ostavilo njegovo služenje vojske u Drugom svjetskom ratu, kad je bio prisiljen ispitivati ratne zarobljenike.

Salinger je preminuo je 2010. u 91. godini, a zadnjih pedeset godina života izbjegavao je pojavljivanje u medijima. Osim 'Lovca u žitu', objavljene su njegove knjige 'Devet priča', 'Franny i Zooey', 'Visoko podignite krovnu gredu, tesari' i 'Seymour – uvod'. Zadnje djelo objavio je 1965. godine: bila je to kratka priča 'Hapworth 16, 1924', koja je izašla u časopisu The New Yorker.

Salingerov dugogodišnji agent Phyllis Westberg odbio je komentirati glasine o izlasku novog filma i biografije.