KULTURNO-TURISTIČKI PROJEKT

Nova atrakcija u Zagrebu - gornjogradska dvorišta

16.07.2014 u 21:14

  • +5

Projekt Dvorišta

Izvor: Pixsell / Autor: Nina Djurdjevic

Bionic
Reading

Zagreb krije puno iznenađenja koja tek treba otkriti i pokazati, a jedno od njih su atraktivna i baštinska gornjogradska dvorišta koja se u sklopu novog turističko-kulturnog projekta Dvorišta prvi put otvaraju javnosti od 18. do 27. srpnja nudeći od 18 sati do ponoći odmor, opuštanje, hranu, piće te odabranu glazbu i predstave

Taj je projekt danas predstavljen medijima u dvorištu bivše Palače Balbi u Demetrovoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu, u kojoj je i sjedište Staroslavenskog instituta koji je, uz još nekoliko institucija-korisnika dvorišta, partner Turističkoj zajednici grada Zagreb (TZGZ) i tvrtkama Katapult promocija i G.A.D. produkciji kao nositeljima projekta.

Uz dvorište Palače Balbi u projekt su uključena i dvorišta Palače Erdody-Drašković (gdje Državni arhiv čuva najstarije povelje iz povijesti Zagreba) u Opatičkoj ulici, Atelijera Meštrovič u Mletačkoj ulici, a u Opatičkoj je i za sada jedino uključeno privatno dvorište koje se i prvi put otvara široj javnosti, u kući u kojoj je rođen skladatelj Rudolf Matz te živjela velika ljubav Vatroslava Lisinskog Hedviga Ban.


Ako se predstojećih deset dana jedinstvena manifestacija punog naziva 'Dvorišta - Svako ima svoju priču' pokaže zanimljivom posjetiteljima i ostalima koji žive i rade u gornjogradskim dvorištima moguće je da ih u projektu za iduću godinu bude i više kao i da duže traje, istaknula je direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld

Gornji grad u Zagrebu time dobiva ne samo jaču povijesno-kulturnu dimenziju nego i turističku jer će u njegova dvorišta zasigurno uz građane zaviriti ili malo odmoriti i sve brojniji turisti, uvjerena je Bienenfeld. Dodala je da je zbog toga TZGZ i financijski sa 100 tisuća kuna podržala inicijativu za taj projekt koju su osmislili Slavica Olujić Klapčić i Vedran Galić iz tvrtki Katapult promocija i G.A.D. produkcija.

I Grad Zagreb podržava taj projekt jer pridonosi slici uređenog i hortikulturnog Zagreba, ali i dodatnom ljetnom oživljavanju Gornjeg grada, kazao je na današnjem predstavljanju gradonačelnik Milan Bandić.