NAJBOLJI AUTORI

Nikolaidis dobitnik nagrade EU za književnost

11.10.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis jedan je od dobitnika nagrade Europske unije za književnost koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i najvećim spisateljskim nadama. Nagradu je osvojio za svoj roman 'Sin'

'Eto, vidite, isplati se pisati neku vrstu literature koja nije ispisana po diktatu javnosti, neku vrstu literature koja svjedoči o tome da je ta književnost veća od onoga koji je stvara', kazao je Nikolaidis za RTCG.

Istaknuo je i da nagradu ne bi dobio da Ministarstvo kulture nije potpisalo program s Europskom unijom 'Kultura 2007-2013' i da crnogorsko društvo književnika nije primljeno u europski savjet književnika.

'U jednoj dimenziji, necinično govoreno, ovo je jedna od dobrih stvari tih 'famoznih' europskih integracija i jednostavno tu na primjeru kulture vidimo kako se otvara prostor, kako su isprva bile samo regionalne nagrade, sad su u igri neke mnogo veće nagrade od toga', dodao je Nikolaidis.

Ostali pisci nagrađeni nagradom Europske unije za književnost su Kalin Terziyski (Bugarska), Tomáš Zmeškal (Češka), Kostas Hatziantoniou (Grčka), Ófeigur Sigurðsson (Island), Inga Zolude (Latvija), Iren Nigg (Lihtenštajn), Immanuel Mifsud (Malta), Rodaan Al Galidi (Nizozemska), Jelena Lengold (Srbija), Ciler Ilhan (Turska) i Adam Foulds (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dobitnicima će biti uručene nagrade u iznosu od 5.000 eura na svečanosti u Bruxellesu 28. studenoga.

U izbor za nagradu ušla su djela autora iz 36 zemalja uključenih u kulturne programe Europske unije.

Imena dobitnika objavili su Europska komisija, Europsko udruženje knjižara, Društvo europskih književnika i Europska udruga nakladnika danas su, uoči Frankfurtskog sajma knjiga.