DARKO STAZIĆ O RAČUNOVOĐI

Nije htio surađivati sa Srbima, a na stolu je držao Pavelića

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 30.04.2013 11:36
  • Objavljeno 25.04.2013 u 15:46
darko stazić

darko stazić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: marko lukunić

U Dramskom kazalištu Gavella održana je konferencija za novinare povodom optužbi Vinka Mikulića, bivšeg šefa računovodstva tog kazališta, za korupciju u kazalištu za koju je izravno teretio ravnatelja Gavelle Darka Stazića

Riječima kako ne postoji slučaj Gavella, već samo slučaj Mikulić, ravnatelj tog kazališta Darko Stazić započeo je konferenciju za novinare održanu povodom optužbi bivšeg šefa računovodstva tog kazališta Vinka Mikulića.

Mikulić je posljednjih dana u medijima iznio tvrdnje da je za vrijeme Stazića pao broj kazališnih premijera, da su narasli sumnjivi rashodi za reprezentaciju, kao i broj poslova ugovorenih preko student-servisa, te da mnogo novca odlazi na usluge promidžbe i da su honorari za pojedine umjetnike, primjerice za Tomaža Pandura, preveliki. Konstatirao je i da se fiktivnom ugovorima s Teatarom Ulysses iz Gavelle izvlači novac.

Svima okupljenima Stazić je priložio obilnu dokumentaciju vezanu uz poslovanje Gavelle za vrijeme i prije njegova stupanja na mjesto ravnatelja.

U dokumentima su priloženi podaci o prihodima od prodaje ulaznica, izvedenim predstavama, broju gledatelja po sezonama, kao i godišnji rezultati poslovanja, obrazloženje o najmu stanova te obrazloženja o honorarima uplaćenim putem studentskih ugovora i zahtjevima revizijskog nadzora upućenim Državnom uredu za reviziju.

'Mikulić je izvršio napad iz osobnih i svjetonazorskih razloga', kazao je Stazić te svaku od stavki za koje ga je optužio bivši šef računovodstva zasebno obrazložio.

'Iz dokumenata je vidljivo da je od 2004, otkako sam ravnatelj Gavelle, kazalište uredno posluje. Povećala se posjećenost, prodaja ulaznica, kazalište je u plusu, financije uredne te je čitav prostor informatiziran', rekao je Stazić, dodavši kako Mikulićeve tvrdnje o manjem broju predstava i posjećenosti demantira papirologija.

Kako je Mikulić doveo u pitanje reviziju poslovanja kazališta koju je za to kazalište obavila privatna revizorska tvrka, Stazić je priložio dokumente koji pokazuju da je istu zahtijevao od Državnog ureda za reviziju te dobio negativan odgovor, pa je, ističe, angažirao ovlaštenu privatnu tvrtku.

Mikulićeve optužbe da Gavella godišnje unajmljuje po pet-šest stanova, a da se ne zna tko u njima stanuje, Stazić odbacuje tvrdeći da se stanovi unajmljuju za potrebe smještaja onih umjetnika koji nemaju prebivalište u Zagrebu, a poslovi zahtijevaju da budu prisutni tijekom rada na produkciji te da je to mnogo jeftinija opcija od plaćanja hotela. U njima su među ostalima posljednjih godina boravili redatelj Aleksandar Ogarjov, Aleksandar Popovski, Vasilij Senjin, Tomaž Pandur, Mateja Koležnik i drugi.

'Svi isplaćeni honorari u skladu su s cijenama, među kojima i onaj Tomaža Pandura', kazao je Stazić, dodavši kako Teatru Ulysses nikada nije uplaćen nikakav novac.

'Da je istinoljubiv i zabrinut za novac građana, Mikulić bi reagirao u vrijeme kada je bilo dvostruko više studentskih ugovora i kazalište u minusu, izjavio je Stazić, objasnivši da su se studenti angažirali za prijevode, rad na garderobi, sređivanje arhive i slične poslove.

Ponovivši da je u slučaju Mikulić posrijedi osoban i svjetonazorski napad, Stazić je naveo da je ne jednom bivši šef računovodstva u javnosti isticao svoje homofobne i ksenofobne stavove, bunio se protiv suradnje s glumcima iz Srbije, a na stolu držao lik Ante Pavelića i autobiografiju Adolfa Hitlera.

'Problem s Mikulićem počeo je još 2008. kada sam njemu i nekolicini suradnika ograničio mogućnost poziva u inozemstvo i pozive na mobitele, na što je reagirao žalbom', rekao je Stazić.

Na kraju konferencije istaknuo je kako se nada da će priložena dokumentacija odbaciti optužbe protiv Gavelle te da je protiv Mikulića pokrenuo sudski postupak zbog klevete.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!