KULTURNA SCENA U ŠOKU

New Yorker izbor Trumpa proglasio 'američkom tragedijom'

09.11.2016 u 16:46

Bionic
Reading

Iznenađujuća pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima izazvala je reakcije i u svijetu kulture i umjetnosti. Ugledni časopis The New Yorker Trumpovu je pobjedu proglasio ‘američkom tragedijom’, a poznata spisateljica Joyce Carol Oates komentirala je kako su liberali podcijenili rasizam u SAD-u jer su očekivali više od ljudi

‘Izbor Donalda Trumpa za predsjednika je ništa manje nego tragedija za američku republiku, tragedija za ustav, a trijumf snaga nacionalizma, autoritarizma, mizoginije i rasizma u zemlji i svijetu. Trumpova šokantna pobjeda i njegov uspon na poziciju predsjednika mučan su trenutak u povijesti Sjedinjenih Država i liberalne demokracije’, napisao je u apokaliptično intoniranom komentaru ‘Američka tragedija’ glavni urednik The New Yorkera David Remnick, dakle jedan od ključnih opinionmakera u američkim medijskim, umjetničkim i kulturnim krugovima.

The New Yorker je vodeće glasilo američke kulturne scene i jasno se postavilo prema pobjedi Donalda Trumpa. To je događaj koji izaziva ‘gađenje i duboku tjeskobu’.

Novoizabranog kandidata se opisuje kao ‘izvrnutu karikaturu svake osobine radikalne desnice’ te će - mračno zaključuje The New Yorker - odluka glasača da žive 'u Trumpovom svijetu mržnje, taštine, arogancije, neistina, bezobzirnosti i prezira prema demokratskim normama neizbježno dovesti do raznih načina nacionalnog propadanja i patnje’.


Kao što se vidi iznad, na Twitteru se oglasila i poznata američka spisateljica Joyce Carol Oates, nekoliko puta kandidirana i za Nobelovu nagradu, koja je napisala: 'Moram ponoviti: ako smo podcijenili rasnu mržnju i zatucanost u SAD-u, to nas ne diskreditira. Očekivali smo više, u tome je stvar.’ Ove izbore opisala je kao 'vrlo uznemirujuće i depresivne za mnoge Amerikance'.

Autor brodvejskog hita ‘Hamilton’ Lin-Maneul Miranda napisao je kako je uplašen rezultatom izbora, ali da se nema namjeru seliti u Kanadu: ‘Jebeno volim ovu zemlju i ima još toliko posla, sada više nego ikada.’ Mirandin mjuzikl jedno je od paradigmatskih umjetničkih djela Obamine ere, popularni i vječno rasprodani hit o jednom od osnivača SAD-a, useljeniku Alexanderu Hamiltonu

Komičar i pisac Patton Oswalt komentirao je da se pokazalo kako je ‘Amerika mnogo više seksistički nego rasistički nastrojena, a jako je rasistički nastrojena’. Duhovita je reakcija službenog Twittera popularne distopijske serije ‘Black Mirror’, koja prikazuje ne baš lijepu budućnost čovječanstva u svijetu promijenjenom tehnologijom. Poručili su: ‘Ovo nije epizoda serije. Ovo nije marketing. Ovo je stvarnost.’

Predsjednička kandidatura Donalda Trumpa bila je izazvala brojne otpore i prosvjede na američkoj umjetničkoj i kulturnoj sceni te su protiv njega govorili Robert De Niro, Bruce Springsteen i niz drugih javnih ličnosti, glumaca, pisaca, intelektualaca itd.

Čak je 600 američkih pisaca još u šestom mjesecu potpisalo peticiju protiv Trumpa. Među potpisnicima je desetak dobitnika Pulitzera te hitmejkeri poput Stephena Kinga. Uz njega su među potpisnicima apela protiv Trumpa - kao kandidata koji 'ohrabruje najniže strasti, ohrabruje agresiju i nasilje, ponižava žene i manjine' - bili Cheryl Strayed, Dave Eggers, Junot Diaz, Amy Tan, Tobias Wolff, Richard Russo i Michael Chabon.

O tome koliki je šok izazvala pobjeda Donalda Trumpa svjedoči i činjenica da se o svemu još nije oglasio Salman Rushdie, pisac koji zna komentirati aktualna događanja na društvenim mrežama. Naime, Rushdie se jučer pohvalio time da je na ovim izborima prvi put glasao kao američki državljanin te na Twitteru objavio fotografiju nakon što je - kako je istaknuo s #imwithher - glasao za Hillary Clinton. Danas - muk i tišina.


Demokratska kandidatkinja je imala podršku svih, od kraljice popa Beyonce preko legendarne feministkinje i publicistkinje Glorije Steinem do Roberta Downeyja Jr.-a, ali to očito nije bilo dovoljno za pobjedu na izborima za Bijelu kuću.