KRIVO JE MORE

Nevrijeme u Istri oštetilo ploveći paviljon na putu za Veneciju

28.08.2010 u 17:33

Bionic
Reading

Nevera na obalama Istre, u noći na subotu, oštetila je ploveći hrvatski paviljon koji je trebao pristati u Veneciji i biti izložen na Venecijanskom bijenalu, 12. međunarodnoj smotri arhitekture

Brojni znatiželjnici čekali su u Arsenalu da ploveći paviljon doplovi, ali su arhitekti, autori ovog zanimljivog i atraktivnog projekta, vidjevši oštećenja odlučili da se teglenica vrati u Rijeku.

'Sljedećih dana ploveći paviljon bit će popravljen, a zatim izložen u jednoj od jadranskih luka', kazala je na otvorenju hrvatske izložbe na Bijenalu arhitekture u Veneciji Nina Obuljen, pomoćnica ministra kulture.

'Upravo je posljednjeg desetljeća generacija arhitekata koji potpisuju projekt plovećeg paviljona označila renesansu u hrvatskoj arhitekturi', izjavila je.

Obuljen je pohvalila inicijativu, naglasivši da je projekt petnaest hrvatskih arhitekata bio veliki izazov za kreativnost i imaginaciju.

'Iako ploveći paviljon neće biti moguće vidjeti u Veneciji, morali smo doći na Bijenale i predstaviti ga, zbog cijelog procesa koji je prethodio tom projektu. Svi koji su radili na tom projektu, od brodogradilišta do pomorskih servisa, željeli su da uspijemo', kazao je izbornik Leo Modrčin.

'Isto tako ni jedno ministarstvo kulture bilo koje druge zemlje, osim Hrvatske, zasigurno ne bi podržalo jedan tako ambiciozni projekt', dodao je Modrčin.