dubrovnik

Neuspješno otpuštanje sile u središnjem trnu Orlandova stupa obavit će se strojno

16.11.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Zahvati otpuštanja sile u središnjem trnu Orlandova stupa, u sklopu konzervatorsko-restauratorskih radova na sanaciji oštećenja, nisu bili uspješni pa će se u drugom pokušaju obaviti strojno, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo kulture i medija

Odlučeno je to nakon terenskih pregleda i sastanaka stručnog tima, a djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) izradili su, uz podršku ministarstva, novi statički projekt skele i nacrt popuštanja sile prema smjernicama ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property), za što su također osigurani svi potrebni tehnički uvjeti.

Iz ministarstva su istaknuli da je osnovni razlog prethodno neuspjelog pokušaja veliko trenje između vanjskog plašta cijevi matice i epoksi smole kojom je zaliven prostor između cijevi matice i okolnog kamena, kao i veliko trenje navojnog spoja cijevi matice.

"Unutar sljedećih mjesec dana 'in situ' se planira prenamjena postojeće skele, postavljanje hidrauličke preše i dodatnih uređaja za praćenje konstrukcije (iz sigurnosnih razloga), pokušaj strojnog popuštanja sile te demontaža skele i vraćanje stare zaštitne ograde. Tek nakon uspješnog popuštanja sile osigurat će se uvjeti za sistematske konzervatorsko-restauratorske radove“, naveli su iz ministarstva.

Grad Dubrovnik je, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, angažirao HRZ i međunarodne stručnjake kako bi utvrdili razmjere oštećenja Orlandova stupa te treba li spomenik zbog zaštite ukloniti ili restaurirati. Statičkim nadzorom, koji se od lipnja 2019. do listopada 2022. provodio u suradnji HRZ-a i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, utvrđeno je da se taj spomenik na dubrovačkoj Luži neće uklanjati, već restaurirati.

Na rad pukotina djeluju ambijentalne temperaturne promjene, a ne vraćaju se na početno nulto stanje izmjereno na početku monitoringa. Rast pukotina je linearan, s prosječnim godišnjim prirastom od 0,04 milimetra. Orlandov stup, simbol slobode i opstojnosti Dubrovačke Republike, najstarija je sačuvana javna skulptura u Dubrovniku. Prema ugovoru ga je 1418. godine isklesao talijanski kipar Bonino di Milano uz pomoć Antuna Dubrovčanina. Na stupu se vijorila zastava Dubrovačke Republike, glasnici su na stubama spomenika objavljivali odredbe i obavijesti, a kod stupa su se izvršavale i kazne.

Mjera za dužinu 'dubrovački lakat' mjerila se po dužini Orlandove podlaktice – 51,2 centimetra. Orlando je prvotno bio okrenut prema istoku. Oluja je 1825. srušila spomenik, a popravljen je i vraćen na trg Luža tek 1878., ali prema sjeveru.