Kazalište Lutonjica Toporko

'Raspucavanje' - nova predstava o jednoj od najvećih pobjeda Hrvatske nad Brazilom

16.11.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Najavljena je praizvedba nove predstave Kazališta Lutonjica Toporko iz Samobora. Radnja predstave vezana je uz jednu od najvećih pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru...

Tog petka, 19. prosinca čak 89,86 posto upaljenih TV prijemnika gledalo je triler raspucavanja jedanaesteraca između Hrvatske i Brazila. Tri dječaka u popodnevnoj smjeni svoje škole nisu smjela gledati tu veliku pobjedu jer su bila u kazni. Jedan mentos bombon i jedna boca gaziranog pića bili su dovoljni razlog da ih učiteljica toga dana pošalje u prostoriju gdje nema TV-a, a oduzme mobitele.

Točno godinu dana poslije premijerno će se prikazati što su ta tri dječaka, jedan Slovenac, jedan Rom i jedno “živo” dijete bogatih roditelja radili tijekom te utakmice.

Radnja je to, naime dječje predstave pod naslovom “Raspucavanje” u produkciji Kazališta Lutonjica Toporko iz Samobora koja će se 9. prosinca premijerno izvesti u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) upravo u vrijeme kada je i počela jedna od najvećih utakmica naše reprezentacije. A utakmica čiji tijek Borna, Aleš i Kemal, glavni junaci predstave, mogu tek osluškivati samo je lajtmotiv radnje, dok tijekom izvedbe u prvi plan iskaču teme međuvršnjačkog nasilja, rasne i spolne diskriminacije i drugih problema koje se sve češće ogledaju u našem društvu.

Režiju predstave potpisuje poznati kazališni djelatnik Vid Balog koji je i autor teksta, dok glavne junake glume Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž. Predstava je namijenjena za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole, a ideja predstave je začeta još početkom ove godine dok su Jakov Jozić i Jan Novosel glumili u drugoj dječjoj predstavi Kazališta Lutonjica Toporko.

“Za učenike nižih razreda smo izvodili predstavu “Ah ta lektira ne da mi mira” koja se bavila problemom sve manjeg čitanja lektire među klincima. Tada su nam knjižničarke i ravnateljice govorile kako im nedostaje predstava za učenike viših razreda, ali i kako imaju sve više tučnjava pod odmorima. Za vrijeme SP-a u Kataru smo morali u dogovaranju termina paziti po školama da se ne mimoilazimo s terminima utakmice i tako nam je jedan dan sinula ideja da napravimo predstavu o tom uspjehu naše reprezentacije. Na kraju smo shvatili da publika može biti upravo ta između petog i osmog razreda, kao i da možemo povezati teme koje su aktualne u školama”, ispričao je Jakov Jozić koji se tada sjetio Vida Balog s kojim je i prije uspješno surađivao.

Aleš, Kemal i Borna tijekom radnje shvaćaju da se bave društvenim zabludama, te da zbog toga propuštaju nešto što će pamtiti svi, triler protiv Brazila u produžecima, a potom i u penalima.

“Kada su mi Jakov i dečki ispričali ideju na prvu nisam mogao shvatiti kako te pobjede u Rusiji i Kataru možemo staviti u scenarij, ali i režiju kazališne predstave, k tome još i za djecu. Na kraju smo shvatili da je zajednički nazivnik svih tih uspjeha triler raspucavanja penala, a da je kulminacija bilo izbacivanje najvećeg mogućeg suparnika, Brazila. Zapravo, mi smo prvo imali ime predstave, jer raspucavanje ima višestruko značenje, a potom sam kroz tekst, te režiranje razradio temu klipana različitog porijekla koji počinju već kroz osnovnu školu isticati različitosti svojih kolega što kasnije dovodi do društvenih problema”, ispričao je Vid Balog koji naglašava kako im je u realizaciji predstave kao partner projekta pomogao i Hrvatski nogometni savez.

A upravo kroz svoj program prevencije HNS planira omogućiti kroz širu suradnju s brojnim institucijama i svojim sponzorima projekcije ovih predstava u osnovnim školama diljem Hrvatske. Balog kaže da im je u realizaciji predstave posebno pomogla i audio snimka prijenosa te utakmice koja se sjajno uklopila u režiranje radnje, što bi teško mogli bez potpore krovne nogometne organizacije. Nada se da će i reprezentativci koji su igrali tu povijesnu utakmicu dobiti priliku pogledati predstavu u idućim mjesecima jer, kako naglašava, bez njih i njihove pobjede u četvrtfinalu u Dohi ne bi ni bilo ove predstave.

Svi zainteresirani ulaznice za prvu javnu izvedbu u subotu, 9. prosinca u 10h mogu kupiti već sada online na CoreEvent ticketing plaftormi.