Animafest

Nedeljko Dragić dobitnik nagrade za životno djelo 32. Svjetskog festivala animiranog filma

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2021 15:39
  • Objavljeno 29.11.2021 u 14:41
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo Animafest Zagreb

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb dodijelit će godišnju nagradu za životno djelo Nedeljku Dragiću, jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije, priopćeno je u ponedjeljak iz Animafesta Zagreb

Dragiću će nagrada za životno djelo biti uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2022.

Dragić je redatelj, autor crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstor stripa (Tupko), te jedan od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetski majstor animacije.

Ispočetka crtač u statičnim medijima i suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma Elegija razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu, kako je kritika s pravom primijetila, 'bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom'.

Majstorski radovi kao što su Krotitelj divljih konja (1966.), Možda Diogen (1967.), Idu dani (1969.), Per Aspera ad Astra (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), Tup-tup (1972.; nominiran za nagradu Oscar), Dnevnik (1974.), Put k susjedu (1981.), Dan kad sam prestao pušiti (1982.) ili Slike iz sjećanja (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu - u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu...

No, osim vizualnošću, pažnju su njegova ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu (npr. Idu dani), ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture (Dnevnik je inspiriran i autorovim doživljajem Amerike i intimnim razmišljanjima). Pri tom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.

'Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Teško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb!', kaže se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!